Ook ik wil af van zomer-winterbandenwissel. Mijn garage beweert, dat ik dan het beste altijd op zomerbanden kan rijden

Vraag gesteld door rustige rijder op 14 oktober 2016

Garage zegt, dat 4-seizoenenbanden te snel slijten en dat hier in Nederland zomerbanden de beste keuze zijn voor het hele jaar door op dezelfde banden rijden. In antwoorden op vergelijkbare vragen begrijp ik, dat er toch ook goede 4-seizoenenbanden zijn. Ik rijd in een kleine auto. Heeft de garage gelijk?

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

Als u ook op dagen dat er sneeuw ligt met uw auto de weg op wilt, raden wij af om dat met zomerbanden te doen. Enkel de snelheid en afstand aanpassen is op een besneeuwde weg niet voldoende: gemiddeld genomen heeft een auto op zomerbanden vanaf 50 km/h op een besneeuwd wegdek een remweg van 65 (!) meter.

Wie optimale prestaties in zomer én winter wil is het beste af met goede zomer- en winterbanden. Maar in een vlak land als Nederland, met relatief milde winters en weinig sneeuwdagen, zijn de met 3 sterren geteste (aan te raden) all seasonbanden een veilig alternatief. De beste all seasonband van dit moment blijkt ook nog eens slijtvast.

Van de zeven geteste all seasonbanden (bandenmaat 205/55 R16V) kunnen we er twee aanraden, de Michelin CrossClimate en de Vredestein Quatrac 5. De Michelin is overtuigend de testwinnaar. In de zomer zit deze band op het niveau van een goede zomerband. De slijtage is zeer laag net als het brandstofverbruik. Op nat wegdek presteert de band zowel in warme zomerse als in koude winterse omstandigheden goed. Op sneeuw heeft de CrossClimate niet het niveau van een echte winterband maar scoort de band wel een voldoende. Deze band kan met recht een zomerband met ook winterse eigenschappen worden genoemd, zoals Michelin ook doet.

De andere all seasonband die we kunnen aanraden, de Vredestein Quatrac 5 haalt niet het niveau van de Michelin onder zomerse omstandigheden maar scoort wel voldoende. Een zesje zeg maar, waar de Michelin een ruime 7 op het testrapport krijgt. Op sneeuw doet deze band het iets beter, een 6,5 waar de Michelin een 6 krijgt. Net als de Michelin krijgt de Vredestein op geen enkel onderdeel een onvoldoende zodat we ook deze band kunnen aanraden. De overige 5 geteste all seasonbanden krijgen wel op één of meerdere testonderdelen een onvoldoende zodat we deze banden slechts beperkt of niet aanraden.

Lees hier de test: http://www.anwb.nl/auto/tests/bandentests/all-season-205-55-R15-V