Ik overweeg een BMW 318i te kopen, deze is ingevoerd,maar ziet er perfect uit 30000 km voor een auto van 2011 is erg weinig.

Vraag gesteld door H Colenbrander op 22 februari 2018

Ik overweeg een BMW 318i te kopen, deze is ingevoerd,maar ziet er perfect uit 30000 km voor een auto van 2011 is erg weinig. Wel alle boekjes en onderhoudspapieren aanwezig.

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

U stelt niet zozeer een vraag maar ik begrijp uw overweging. Ik zie wel voordelen in het kopen van een auto die in jaren misschien wat ouder is, maar weinig kilometers heeft gedraaid. De auto kan er nog als nieuw uit zien en zo aanvoelen in het rijden. De prijs ligt lager dan een model van een jaar jonger of een generatie later (vanaf 2012) maar technisch hoeft hij niks minder te zijn.

Uiteraard moet de kilometerstand én aantoonbaar zijn én geloofwaardig. Zitten er banden onder die overeenkomen met het bouwjaar? Hoe ziet het interieur eruit, de mat bij de bestuurder, stuur, pook en pedalen. De boekjes zitten erbij, dat is zeker in dit geval een must. Mogelijk is de aanbieder aangesloten bij de Bovag zodat u ook gebruik kunt maken van een geschillenregeling. Dat geeft houvast aan twee kanten: een bedrijf dat fraudeert met tellers zal die mogelijkheid tot geschillenregeling liever niet aangaan.***

Reactie van rfdeboer:

Mijn ervaring is dat er helaas meer wel als niet is gerommeld met de km stand van geïmporteerde auto's.
Laatst zelf een motor uit Duitsland geïmporteerd.
Bij de motor kreeg ik alle Tüv keuringsrapporten met daarop de km stand bij elke keuring vermeld (in Duistland worden ook motoren Tüv oftewel APK gekeurd).
Dus alleen kopen als de km stand dmv een laatste keuringsrapport overeenkomt.
De RDW zegt dit niet te kunnen overnemen eigenlijk in deze tijd natuurlijk het meest belachelijke excuus (net als "de computer heeft een fout gemaakt"). Al heeft de RDW dan geen directe lijn met de Tüv, hoeveel moeite is het met de huidige technieken om even te checken informeren bij de collega's in het buitenland.
Tja je vraagt je af waarom de Europese Unie eigenlijk is opgericht.

In ieder geval veel succes en plezier met de aankoop van de auto.

Vr. gr. René