Millieu zones Frankrijk

Vraag gesteld door Boeffie op 09 juli 2018

Hallo, Ik ga deze zomer weer naar Spanje, en neem de route langs Parijs, waarbij ik over de Boulevard de Pherifirique kom. Ik heb een diesel uit 2002. Is het verstandig om een millieu stikker aan te vragen ?

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

U heeft vragen over milieuzones in Frankrijk.

Het is verstandig om een milieusticker aan te vragen als u de périphérique rond Parijs wilt nemen voor het geval de tijdelijke milieuzone (bij ernstige luchtvervuiling) wordt ingesteld. Anders kunt u ook de A86 nemen, die valt niet binnen een (tijdelijke) milieuzone, een sticker heeft u dan niet nodig.

  • Het hele centrum van Parijs is aangewezen als permanente milieuzone (ZCR). Voertuigen moeten hier op doordeweekse dagen tussen 8 en 20 uur een milieusticker voeren. Deze maatregel geldt ook voor voertuigen met een buitenlands kenteken.
  • De milieuzone betreft het gebied binnen de ringweg, de boulevard périphérique. De ringweg zelf behoort niet tot de permanente milieuzone, wel tot een mogelijk ingestelde tijdelijke zone.
  • Op dagen met extreme luchtvervuiling kan het rijverbod in het centrum ook gaan gelden voor voertuigen met bepaalde categorieën stickers (de meest vervuilende voertuigen). Dit wordt aangegeven via borden. Het rijverbod kan dan ook uitgebreid worden tot aan de buitenring, de superpériphérique (A86). Let op: de binnenring, de périphérique, valt dan ook binnen de milieuzone, de A86 niet.

UPDATE:

De milieumaatregelen in Frankrijk zijn vanaf juli 2019 aangescherpt. Alle Franse steden en departementen kunnen een milieuzone instellen, permanent, of tijdelijk als er ernstige luchtvervuiling wordt gemeten. Om niet voor verrassingen te komen staan, raden we u aan om een milieusticker aan te schaffen. De kosten zijn niet hoog (€ 4,21) en de sticker blijft geldig (voor het betreffende kenteken).

Op onze website kunt u meer (en de meest actuele stand van zaken) lezen over de milieuzones in Frankrijk.