Is onderhoud aan Ford Ka adequaat in rekening gebracht en wat zijn de indicatie kosten voor komend jaar, loont het de auto nu in te ruilen?

Vraag gesteld door Vlek op 16 mei 2018

Goedendag,
Ik heb in de afgelopen jaren onderhoud gehad aan mijn Ford Ka met een KM stand van nu 205.000. Mijn kosten waren in 2016: €800,- in 2017: €1400,- en in 2018: Bijna €2500,- wat terug is gebracht door enkele reparaties achterwege te laten, zonder nadelige gevolgen.
Ik had via Radar gezien dat de APK soms niet altijd goed uitvoerbaar zijn en vraag mij af of mijn reparatiekosten eerlijk waren geschat of dat er sommige reparaties niet nodig zijn geweest om door de apk te komen, los van het veilig rijden. Mijn auto is sinds de aanschaf in onderhoud van dezelfde dealer, die wat mij betreft altijd coulant was en zorgvuldig en niet het vermoeden dat zij mij voor onnodige kosten laat opdraaien. Nu ik bij Radar negatieve info heb gelezen, ben ik nu aan het twijfelen geslagen. Ik had in 2017 bij de dealer aangegeven of de kosten in 2018 net zo hoog zullen zijn en mij een schatting kunnen geven of de kosten hoger zullen liggen en wat er dan mogelijk op basis van KM stand vervangen dient te worden. Dit zou volgens hun niet hoog gewaardeerd zijn, maar bleek uiteindelijk dus anders te zijn geindiceerd. Als ik vooraf goed had voorgelicht, dan had ik inmiddels een andere auto gekocht en kon ik de kosten hierin verwerken. Nu moest ik adhoc een beslissing nemen en omdat ik niet over 1 nacht ijs ga, heb ik besloten het op mijn verzoek gereduceerde bedrag naar €1700,- (nog veel geld) betaald, enkele reparaties die nog konden wachten heb ik geparkeerd.
Vraag 3: Had dit ook gekund bij andere mogelijke reparaties die konden wachten of zijn deze dan van invloed op de goedkeuring van de APK.
In de APK formulieren van de afgelopen 3 jr. staat niets over wat er de volgende keer moet worden vervangen.
Vraag 2: Zijn de kosten realistisch t.o.v. het type auto, KM stand of ben ik grof gezegd genaaid.
Vraag 3: Wat is de indicatie aan kosten nu, kan ik er nog een jaar mee rijden of wordt mijn inruil hierdoor minder en mijn reparatiekosten weer hoger. Wat is verstandig in mijn geval.

Met vriendelijke groet,
Brigitte

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

U heeft vragen over de reparatiekosten aan uw Ford Ka. Of kosten realistisch zijn kan ik niet zeggen zonder te weten waar de kosten aan gespendeerd zijn. Zelfs met specificatie is alleen met de auto erbij te onderzoeken of reparaties al dan niet nodig waren. Op afstand is dat niet te zeggen.

Het is ook niet mogelijk om op detailniveau te voorspellen wat de garagekosten aan uw auto in de toekomst zullen zijn. De garage zou tot op zekere hoogte een indicatie moeten kunnen geven, zij weten welke onderdelen er de laatste tijd zijn vervangen. Ook zijn er onderdelen waarvan het defect (óf en wanneer) niet is te voorspellen. De kans op onverwachte kosten is er altijd bij een oudere auto. Bij een nieuwe(re) auto is de kans kleiner, maar daar moet wel voor worden genvesteerd.