Ik heb een Audi A3 in mei 2010 nieuw gekocht. Bij 60000km versleten koppeling en vlieg wiel. lijkt mij niet normaal Volgens ga

Vraag gesteld door Corrie T op 09 maart 2016

En vliegwiel . lijkt mij niet normaal . Volgens garage ligt dat aan de rijstijl .altijd met slippende koppeling,is niet mijn rijstijl!! En vliegwiel zou door overbelasting zijn .stijle helling !

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

Een levensduur van 60.000 km voor een koppelingsplaat is bij normaal gebruik en omstandigheden aan de korte kant. Omdat de levensduur ook afhankelijk is van de bediening en rijstijl door de berijder wordt dat vaak - al dan niet terecht - aangedragen als oorzaak. De werkelijke oorzaak zal moeten worden vastgesteld, en als dat aantoonbaar een productfout betreft kunt u de verkoper daarop aanspreken.
Dat geldt ook voor het tweemassa-vliegwiel, dat overigens vaker kapot gaat.
U kunt bij de verkoper een beroep doen op non-conformiteit. Als dat wordt afgewezen kunt u het geschil voorleggen aan de Geschillencommissie. Deze kan een deskundige inschakelen om de auto te onderzoeken.***

Reactie van Erik Jan de Jong:

U stelde in een nieuw onderwerp een vervolgvraag die ik als volgt interpreteer: "Als ik de auto wil laten repareren en een beroep wil doen op non-conformiteit, moet ik dat melden voordat ze aan de reparatie gaan beginnen?"

Het antwoord is ja. Bespreek altijd vooraf wat de condities zijn. Let wel dat het in geval van een later onderzoek lastig wordt om de oorzaak te achterhalen, omdat er met de reparatie bewijsmateriaal verloren kan gaan.