Wat is een goede frequentie (bv. 1* per 2 weken) om in de winter met een 8 jaar oude auto een redelijke afstand (~20 km) te gaan rijden?

Vraag gesteld door FvanDoorn op 08 januari 2017

De auto staat in de winter in een vorstvrije garage en regelmatig aan de accu op/bijlader; onder redelijke afstand versta ik zo'n 20 km, is dat terecht?

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U vraagt hoe de auto te gebruiken in de winter.

In een vorstvrije stalling en regelmatig aan een druppellader zijn natuurlijk prima omstandigheden. Maar nu en dan de auto laten rollen en alles weer even in beweging zetten lijkt me een prima uitgangspunt. Zeker voor banden, lagers, remmen en brandstofsysteem kan langdurig stilstand óók op den duur achteruitgang betekenen, ondanks de uitstekende stallingsomstandigheden. Een rit van ongeveer 20-30 minuten een per twee weken zou voldoende moeten zijn, bij voorkeur buiten de bebouwde kom, óók in wat hogere toerengebieden.

En schroom niet om bij gelegenheid ook het remsysteem net iets nadrukkelijker te belasten. Tot slot nog de voorkeur bij langdurige stalling de brandstof tank zo veel mogelijk vol te houden of in ieder geval boven de helft en bij voorkeur dus vol. Dit ter voorkoming van veroudering en verontreiniging van de brandstof onder invloed van vocht en zuurstof.