Auto caravan

Vraag gesteld door Gewichts verschil op 28 maart 2017

Kan ik een Audi Q3 1.4 met caravan Fendt 515 aslast 1700kg rijden? Ik ben een ervaren caravan rijder.

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

U vraagt of een Audi Q3 1.4 een Fendt 515 goed kan trekken.

U geeft verder geen details van de Q3, maar de lichtste versie van de 1.4 motor (92 kW) in de huidige generatie Q3's komt al tot redelijke tot goede prestaties.

Waar ik wel tegenaan loop is het gewicht van de caravan (maximaal beladen 1700 kg) in verhouding tot dat van de auto. Een goede gewichtsverhouding tussen auto en caravan is erg belangrijk voor het weggedrag van de combinatie, en daarmee de veiligheid. De ANWB adviseert daarom 75% regel te hanteren: het gewicht van de (beladen) caravan moet niet meer zijn dan 75% van het gewicht van de (beladen) auto. Uitgangspunt in de berekening is het gewicht in de praktijk. Het is geen wettelijke regel maar een veiligheidsadvies. Combinaties met een hogere massaverhouding dan 75% blijken in de praktijk veel moeilijker te beheersen, ook voor ervaren caravanners.

Bij deze combinatie, uitgaande van een caravangewicht van 1700 kg, komt de gewichtsverhouding tot de auto boven de 100% uit. Om deze caravan in alle omstandigheden veilig te kunnen trekken adviseer ik een auto met een hoger eigen gewicht. Andersom zou volgens het veiligheidsadvies bij een beladen Audi Q3 een beladen caravan passen van 1300 kg.