Vraag is of voor mij, zoals hieronder toegelicht, of private lease van de auto verstandig of voordelig is.

Vraag gesteld door Mangel op 30 november 2018

Vraag is of in mijn geval private lease verstandig of voordelig is.
Ik sta op het punt een Volvo v40 cross country polar (+ luxury) te kopen. Het is een benzine auto. Ik kan de auto zelf betalen. Ik rij 10.000-15.000 km per jaar. Ik ben gepensioneerd en 75 jaar, gezond. Kunt u mij zeggen of private lease van de auto een verstandig en/of voordelig alternatief is? Hierbij ook in acht nemend dat druk/ontwikkeling naar electrictrische auto’s zal toenemen. Gisteren werd een voorstel aan de regering hierover gemeld op het journaal.

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U vraagt of private lease een verstandige optie is of tóch de auto zelf betalen.

Wat merk, type auto en brandstofsoort betreft zie ik geen reden u op andere gedachten te brengen. De elektrische auto zal zeker de fossiele brandstofauto (deels) gaan verdringen maar praktisch gezien is dat toch nog altijd voor veel particuliere rijders in dit stadium nog geen geschikt alternatief. Ik heb geen volledig beeld van uw praktische gebruik maar bij regelmatig ook lange afstanden, zoals bijvoorbeeld tijdens vakanties, komt elektrisch rijden voor veel mensen nog niet concreet in beeld.

De EU heeft als inzet dat rond 2025 zo'n 15 procent van de auto's op de weg elektrisch moeten zijn en tegen 2030 zo'n 30 procent zijn. De verwachting is dat de evolutie van de elektrische auto steeds meer in een stroomversnelling zal geraken. Hoewel er natuurlijk nog best een lange weg te gaan is.

De keuze tussen privé aanschaf of private lease zal deels afhangen van de financiële verschillen. Ik mis de nodige details om daar een berekening op te kunnen loslaten, maar op basis van onze rekenvoorbeelden liggen de totale autokosten vrij dicht bij elkaar. In een private lease constructie is er wel duidelijk sprake van een afgesloten contract met specifieke voorwaarden. Je komt er tussentijds in veel gevallen niet zonder financiële gevolgen zomaar vanaf. Een voordeel is dat u weet wat de vaste maandelijks kosten zijn en er dus géén onaangename financiële verrassingen zijn. Bij een auto in eigen bezit bent u dus minder gebonden dan bij een dergelijke leaseconstructie.

Misschien kunt u op basis van uw gebruisomstandigheden ons Autokosten programma raadplegen. De berekende kilometer/maandkosten kunt u vervolgens naast het private lease kostenplaatje leggen van de betreffende Volvo. Vervolgens blijft het een persoonlijke overweging in hoeverre een elektrische auto voor u wel praktisch is. Zie onze pagina Welke elektrische auto's zijn er? om deze markt te verkennen wat mogelijke kandidaten kunnen zijn.