heb weer een brief van VW ontvangen ivm terugroep actie software. ik hoor vele klachten over minder vermogen, brandstof verbruik en klep

Vraag gesteld door boscollis op 27 december 2017

wat zijn de (juridische) consequenties als ik niet reageer. Ik heb het volle vermogen nodig om trailer met boot naar Frankrijk jaarlijks te rijden. Brandstof verbruik gaat blijkbaar omhoog. Klep gaat wellicht stuk. Mijn diesel Tiguan doet het nu perfect en ik wil geen risico lopen. Wat is uw advies?

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U heeft een vraag over de recall van VW m.b.t. het verwijderen van de sjoemelsoftware.

Je bent niet verplicht om gehoor te geven aan de recall. Het is wel zo dat de RDW registreert welke auto's de update hebben ondergaan. De RDW ziet dit echter als een auto die niet conform is aan de eisen, waarbij de eigenaar de mogelijkheid, maar geen verplichting, heeft om een update te laten uitvoeren. Dus ook voor de APK zien wij tot dusver geen aangekondigde gevolgen.

We horen vaker berichten over afnemende prestatie, hoger verbruik, EGR problemen en een minder soepel draaiende motor. In enkele gevallen horen we zelfs dat dealers hun klanten adviseren daarom de recall niet te laten uitvoeren. Ik begrijp uw argwaan en durf ik niet te garanderen dat uw auto zonder merkbare gevolgen de update kan doorstaan.

U kunt dus in dit stadium ook fiscaal gezien zonder gevolgen afzien van de recall en de auto laten zoals hij is. De enige slag om de arm is dat het mogelijk wel gevolgen kan hebben voor de restwaarde. Veel gebruikte diesel vinden uiteindelijk een nieuwe eigenaar buiten onze landsgrenzen. Met oude software zou dat dan een probleem kunnen zijn voor het betreffende land en kan dat dus gevolgen hebben voor de waarde bij export.***

Reactie van ErikC86:

Het is niet duidelijk wat de APK keuring betreft. Wordt de auto afgekeurd als ie niet conform is aan de eisen? Kan de APK keurmeester direct zien dat er geen software update is?

Wat de garantie regeling van Volkswagen betreft, heeft helemaal geen zin in als een auto al 250000 km heeft gereden. Is er een ander regeling? Compensatie vergoeding in contant?