Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Eisen gordels in Mercedes L-608-D (brandweerauto) uit 1982

Vraag gesteld door Bas Kunstbende op 17 december 2015

Mijn vraag betreft een Mercedes L-608-D (oude brandweerwagen) bouwjaar 1982.

In deze bus zitten momenteel geen gordels. Ik heb begrepen dat er voor de bestuurder en bijrijder een gordel verplicht is.

Zijn er nog eisen en/of richtlijnen waaraan deze gordels moeten voldoen? 2-punts of 3-punts? Mag ik deze zelf monteren, of moet ik dat laten doen?

Ik zou graag op weg geholpen hiermee.
Bij voorbaat dank!

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

Formeel moeten gordels aanwezig zijn voor de betreffende auto vanaf datum eerste toelating 31 december 1997. De betreffende Mercedes hoeft dus géén gordels.

Wanneer u echter wel gordels overweegt te monteren, volstaan goedgekeurde heup- en driepuntsgordels mits deugdelijk gemonteerd. Wanneer er géén bevestigingspunten aanwezig zijn zullen deze door een carrosseriebedrijf moeten worden aangebracht. Vanwege noodzakelijke verstevigingen kan dat een kostbare ingreep worden. De gordels en de bevestiging daarvan zullen bij de verplichte APK ook ter beoordeling worden meegenomen.



***

Reactie van Bas Kunstbende:

Dank voor uw snelle antwoord!

Kleine dubbelcheck, zodat ik het goed begrijp: Op http://www.anwb.nl/rechtshulp/in-het-verkeer/verkeersregels/gordelplicht lijk ik te lezen dat voertuigen na '71 wel gordelplicht hebben. In hoeverre is onze bus hierop een uitzondering?

En begrijp ik het goed dat áls ik gordels wil plaatsen (omdat ik dat zelf veiliger vind) ik verplicht ben dit te laten doen door een carrosseriebedrijf. Dus dat ik dat niet zelf mág doen?

Is dat dan omdat als er gordels in zitten, deze aan APK regels moeten voldoen?
(Ik geef hier wellicht antwoord op mijn eigen vraag :) )

Dank vast.
groet, Bas



***

Reactie van Jos van der Drift:

De pagina waar u op doelt en de betreffende regel heeft betrekking op personenauto's. Uw Mercedes is een bedrijfswagen waar dus de eerder genoemde regel voor van toepassing is en is deze auto dus niet gordelplichtig.

Wanneer u zelf gordels wilt plaatsen mag dat uiteraard ook. Vanaf dat moment zullen de gordels bij de eerst volgende APK ook beoordeeld gaan worden. Buiten het feit dat de gordels een goedkeuring moeten hebben, gaat het ook om een deugdelijke montage. Dat is niet een kwestie van een gat boren en vervolgens de gordel met een bout en moer vastzetten. Daar zal toch laswerk aan te pas moeten komen om daadwerkelijk een deugdelijk gordelbevestiging te realiseren. Tenzij er al bevestigingspunten aanwezig zijn waar de bouten van de gordels zo ingedraaid kunnen worden. Die deugdelijke bevestiging is dus belangrijk voor de APK beoordeling.