1 set 4-Seizoensbanden v.s. 2 Sets Zomer- & Winterbanden

Vraag gesteld door Marcel C. op 18 januari 2016

Geachte,

Momenteel heb ik 1 set zomerbanden en 1 set winterbanden. Beiden op velg. Het wisselen gaat dan ook vrij vlot, maar toch... Ben de auto even een uur of wat 'kwijt' en de niet in gebruik zijnde set banden worden opgeslagen.

Ik overweeg een set all-weather, 4 seizoensbanden (Met M+S logo ivm Duitsland), maar vroeg mij tegelijkertijd af tot welk kilometrage op jaarbasis een set 4-seizoensbanden aanbevolen wordt?

Ik kan mij zo voorstellen dat het gemiddelde aantal kilometers op jaarbasis effect heeft op het functioneren resp. op het slijten van de band.

Dank voor uw antwoord.

Marcel.

Antwoord van Leo

ANWB Expert

U vraagt zich af bij welk kilometrage een 4 seizoenenband wordt aanbevolen.

De keuze voor een 4 seizoenenband hangt niet alleen van een jaarkilometrage af maar meer van de omstandigheden waarin een auto gebruikt wordt. Ideaal is zomer en winterbanden. Een 4 seizoenenband is dus een economische keuze.

  • Als u zomer en winter dagelijks de auto moet kunnen gebruiken en u gaat op wintersport met de auto dan is het advies zomer en winterbanden.
  • Als u meer dan 15.000 km/jr rijdt is het advies zomer en winterbanden.
  • Als u minder dan 10.000 km/jr rijdt en u gaat wel eens naar Duitsland of u kunt de auto niet laten staan als er sneeuw ligt kunt u 4 seizoenenbanden overwegen. Dit is dus een economische beslissing immers zomer en winterbanden is ideaal.

Een 4 seizoenenband is altijd een compromis en presteert in de zomer slechter dan een zomerband en in de winter slechter dan een winterband.