Wordt euro 95 nu al terecht als E10 benoemd bij de pomp?

Vraag gesteld door Alpenvakantie op 16 oktober 2018

Bij benzinepompen staat bij euro 95 nu al vaak E10 op de sticker. Is het nu dan ook al echt E10? Of is er bij pompen sprake van gemakzucht omdat men anders in de loop van 2019 de sticker met E5 naar E10 moet vervangen?
Blijkbaar moet ik nu van de een op de andere dag bij een andere pomp tanken. Dat is wel vreemd. Klopt dat?

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U heeft een vraag over de invoering van E10.

Vanaf 12 oktober 2018 moeten tankstations brandstofstickers als aanvullende informatie plaatsen op hun pompen. De brandstoffen op de pomp veranderen op dat moment niet. Ook nieuwe voertuigen krijgen vanaf dan zo’n sticker (in het onderhoudsboekje en in de tankklep) om aan te tonen welke brandstof geschikt is. Het gaat om auto’s, bestelbussen, bussen, trucks, brom- en snorfietsen en motorfietsen.

Bij een beprekt aantal stations kom je inderdaad zelfs al 'n poosje E10 tegen. Wellicht dat men juist daar snel de stickers is gaan plakken en mag u verwachten dat de sticker daadwerkelijk de juiste brandstof aangeeft en er voor gekozen heeft dit nu al aan te bieden. Nu alvast uit gemakzucht de verkeerde stickers plakken zou wel een zéér slechte zaak zijn. Misschien zou u voor opheldering bij het betreffende station kunnen informeren.

Vooralsnog ben ik zelf de stickers nog niet tegengekomen. Het lijkt erop dat men in de meeste gevallen nog niet heel erg hard loopt zolang het product aan de pomp nog altijd ongewijzigd blijft. Misschien ook uit gemakzucht om straks niet nog 'n keer met andere stickers aan de slag te gaan.

Mochten er aanvullende ervaringen of reacties zijn dan horen we dat graag. Zeker wanneer blijkt dat erfeitelijk een ander brandstof uit de slang komt dan wat het etiket aangeeft.