Stuurproblemen Skoda Octavia Combi 1.4 2014

Vraag gesteld door Hannibal op 21 maart 2016

Ik moet continu kleine stuurcorrecties uitvoeren, rechtuitstabiliteit is onvoldoende, nieuw stuurhuis geen oplossing. Ook Skoda Service Centrum Leusden heeft het niet opgelost. In de laptop van de garage staat een regel "richings stabiliteit", maar die kan de garage en ook Leusden NIET aanpassen. Men weet mij ook niet te vertellen waarom niet. Alleen de fabrikant zou dit moeten kunnen. Hiermee wil ik niet zeggen dat dat dan de oplossing zou zijn, maar wie weet is dat wel zo. Wie weet hier meer van?
Bij voorbaat hartelijk dank voor uw reactie

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U bericht ontevreden te zijn over het stuurgedrag van uw Skoda Octavia.

Kennelijk is er wel een reden geweest voor de dealer serieus naar uw klacht te kijken en zelfs over te gaan op een nieuw stuurhuis. Wanneer wellicht een vergelijkbare Octavia dit stuurgedrag niet heeft, is er dus sprake van een gebrek.

Vermoedelijk is er nog sprake van fabrieksgarantie waaronder de gedane werkzaamheden ook zijn uitgevoerd. Hopelijk herkent iemand uw klacht en heeft de gouden tip. Wanneer de klacht echter erkend wordt door de dealer is het aandragen van een oplossing uiteraard hun verantwoordelijkheid. Het is natuurlijk niet zo dat u zónder passende oplossing dan maar genoegen moet nemen met dit gebrek. U zou dus kunnen overwegen de dealer schriftelijk aansprakelijk te stellen en een termijn aangeven waarbinnen dit probleem opgelost dient te zijn. In een incidenteel geval kan dat zelfs richting het ontbinden van het koopcontract gaan.

Misschien is dit alles in dit stadium nog iets te voorbarig maar we merken toch vaak dat bij een lastig probleem de dealer schouders worden opgehaald en de klant er maar genoegen mee moet nemen. Natuurlijk is iedereen erbij gebaat dat iemand uit eigen ervaring een oplossing weet en de Octavia daarmee weer strak stuurt. Mocht er echter binnen een redelijk termijn géén oplossing beschikbaar weet u dat er nog een andere weg is die u kunt inslaan. Op dit platform kunnen mijn juridische collega's u op dat gebied verder informeren.