start-stop systeem voor Golf Diesel uitschakelen?

Vraag gesteld door Golfroad op 21 november 2015

Omdat ik meer last dan lust heb van deze voorziening, wil ik het start-stop systeem standaard laten blokkeren, zodat ik dit niet telkens weer handmatig hoef te doen. Kan en mag dit?

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U vraagt of het start-stop systeem definitief uitgeschakeld kan worden voor uw Golf Diesel.

Softwarematig moet dat wel lukken maar dealers volgen kennelijk het beleid dit niet te doen. Ongetwijfeld ingefluisterd door de importeur en fabrikant omdat dit nu eenmaal deel uitmaakt van de typegoedkeuring. Zeker nu we nog midden in het diesel software schandaal zitten lijkt het me logisch dat een dealer geen thuis geeft.

Van de Golf 7 kom ik universele bedrijven tegen die dit wél aanbieden maar misschien moet u deze stap nog eens goed overdenken. Het kan bijvoorbeeld bij inruil weer tegen u gebruikt worden. Uiteindelijk is start-stop gericht op C02 reductie en CO2 is weer bepalend voor de BPM en voor de zakelijke rijder mogelijk van invloed voor de bijtelling. Ik begrijp best uw praktische bezwaren maar zou tóch willen aanraden start-stop in de software niet uit te laten vinken. Het zou weleens op termijn geïnterpreteerd kunnen worden als milieu-technisch maar ook fiscaal ongeoorloofd.***

Reactie van Arend.brand:

Heb zelf een Toyota Yaris met start stop systeem die ook met schakelaar uitgeschakeld kan worden maar schakelt weer in als je de auto na stilstand weer start. Ik vond dit irritant. Dealer wilde dit niet software matig uitschakelen. Bij motorkap sluiting zit schakelaar die het systeem uitschakelt als motorkap open staat. Heb stekkertje van deze schakelaar los getrokken. Start stop systeem denkt nu dat motorkap open staat en werkt nu niet meer wat ook mijn bedoeling was.