Moet een renault espace 2017 benzine automaat eerst solo worden ingereden voordat er een caravan mee getrokken mag worden

Vraag gesteld door Benzine automaat op 01 mei 2017

Heb een nieuwe Renault Espace 2017 benzine automaat besteld. Moet deze eerst solo enkele duizenden kilometers worden ingereden voordat je er een caravan achter mag hangen. Is dit raadzaam of noodzakelijk?

Antwoord van Jos

ANWB Expert

Benzine automaat***

Reactie van Jos van der Drift:

U vraagt of een nieuwe Renault Espace éérst ingereden moet worden om er vervolgens een caravan achter te mogen hangen.

Het beste is het advies van de fabrikant te volgen. Wanneer Renault dit aangeeft zou u dat voorschrift formeel moeten volgen. Het is niet zo dat dit we dit vaak voorgelegd krijgen en denk ik dat dit voorschrift eerder een uitzondering is dan een regel. Maar wanneer Renault dit duidelijk ergens zwart-op-wit laat zien lijkt het mij raadzaam en zelfs noodzakelijk, wanneer er tóch iets van (motor)schade ontstaat. In zo'n geval kan het niet volgen van dit voorschrift dan tegen u gebruikt worden en zelfs gevolgen hebben voor de fabrieksgarantie.

Zónder en dergelijk voorschrift zie ik geen reden om niet zo op pad te gaan. Met wel het aanvullende advies met caravan niet in een te laag toerengebied te rijden. Met automaat kunt u er voor kiezen handmatig voor een versnelling te kiezen waardoor de motor in een wat hoger toerengebied draait dan waar de automaat voor zou kiezen.