Kan het niveau van je koelvloest in je radiator, bij een koude moter en bij zeer warm weer, lager zijn dan normaal?

Vraag gesteld door T Posthuma op 02 augustus 2018

We hebben ongeveer twee maanden geleden een oververhitte motor gehad ivm een defecte radiator. De auto stotterde en stopte ermee. De radiator is gerepareerd, de motor (koppakking) leek niet echt stuk te zijn gegaan. Vervolgens heb ik wekelijks het peil van de olie en koelvloeistof gecontroleerd. Geen noemenswaardig verlies. De auto reed prima in de afgelopen twee maanden, soms was er sprake van minder soepel starten van de motor, ietwat stotteren/licht schokkend, echter weer snel voorbij (30 sec).

Met het oog op onze vakantie, hielden we de auto goed in de gaten. Na de voorlaatste controle op 14-7-2018 en de controle van vandaag 2-8-2017, bleek dat er ongeveer 3/4 liter koelvloeistof in de radiator bijgevuld moest worden. Tussen de laatste controle en nu is er ongeveer 1000 km mee gereden en het was zeer warm weer + 30 gr.

Kan het zijn dat door het zeer warme weer de druk hoger is in de radiateur en dat er dan meer in het expansie vat terecht komt waardoor het niveau lager is dan normaal? Wij zijn best gespannen hierover, want wij willen met de auto op vakantie naar Engeland, vertrek morgennacht!

Alvast bedankt voor de reactie, in de hoop dat u een snelle verwerkingstijd heeft! Tom Posthuma

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U heeft een vraag over het verlies van koelvloeistof.

Dat u in de tussenliggende periode van peilen 3/4 l koelvloeistof kwijt bent is tóch een signaal dat er iets aan de hand moet zijn. In ieder geval is er géén relatie met het warme weer. Nu kan in theorie er sprake geweest zijn van een luchtbel die na het vervangen van de radiateur en afvullen van het koelsysteem pas nú z'n weg naar buiten heeft gevonden. Dat kan ook van invloed zijn van het koelwaterniveau. Maar u heeft wel twee maanden geleden een oververhitte motor gehad en soms een wat stotterende en minder makkelijk aanslaande motor. Dat kunnen toch ook koppakking-achtige symptomen zijn.

Het is allemaal kort dag maar misschien dat uw garage toch nog een koppakking check kan uitvoeren en het koelsysteem afpersen. Dat is natuurlijk wat uitslag betreft best spannend maar dat is het feitelijk nu ook zo lang u niks weet, vlak voor een vakantierit.

Ik ken niet de inhoud van uw lidmaatschap maar misschien beschikt u over een Wegenwacht Europa dekking. Stel dat er een serieus gebrek is, schroom niet de alarmcentrale te bellen. Misschien komt u in aanmerking voor vervangend vervoer en loopt uw vakantie in ieder geval geen gevaar.***

Reactie van T Posthuma:

Hartelijk bedankt voor uw antwoord.
We hebben het zekere voor het onzekere genomen en toch besloten om met een andere auto te gaan.
Na de vakantie zullen uw tips opvolgen.
Met vriendelijke groeten Tom Posthuma***

Reactie van Jos van der Drift:

Een wijs besluit! Goede reis en fijne vakantie.