winterbanden/velgen maat

Vraag gesteld door Nadine27 op 11 december 2018

Ik heb een Suzuki Swift uit 2009 waar nu 195/50/15 zomerbanden en velgen op liggen (geen gangbare maat heb ik het idee). Dit jaar wil ik graag nieuwe winterbanden en velgen aanschaffen. Welke maat velg en band is aangeraden om te kiezen? De mogelijkheid om er sneeuwkettingen op te leggen is ook belangrijk. (het is mijn eerste auto en zie door de bomen het bos niet meer)

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U vraagt advies over een geschikte winterbandenmaat.

De genoemde zomerbandenmaat lijkt mij niet standaard en voorgeschreven door Suzuki. Ik kom in 15'' 185/60/15 tegen en is wat mij betreft ook een prima winterbandenmaat. Deze maat is ook zodanig courant dat sneeuwkettingen geen probleem zijn en er ook zonder moeite onder passen.***

Reactie van Nadine27:

Krijg ik dan geen probleem met het verschil in afrolomtrek? Ik kom namelijk op een verschil van 4% uit met wat er nu onder zit.
Of zijn de huidige banden dan verkeerd? (bij de garage er nieuw onder gezet voor aankoop)
Ik zie nu inderdaad dat 185/60/15 aangeraden is in het onderhoudsboekje van de auto.***

Reactie van Jos van der Drift:

Er is inderdaad een groot verschil in afrolomtrek maar dat is naar mijn mening vanwege een verkeerde bandenmaatkeuze. De garage heeft wat mij betreft bij aankoop niet de juiste maat gemonteerd. In alle specificaties kom ik deze maat niet tegen. Wel 185/60/15 zoals ook de handleiding aangeeft. Dat is ook een prima maat voor een set winterbanden.