veel olie verbruik van een citroen binnen de 1 jaar citroen select garantie

Vraag gesteld door h-wijnen op 26 mei 2015

Ik heb in november 2014 een citroen C3 picasso als tweedehands auto bij een dealer gekocht. Er zit 1 jaar citroen select gerantie op. Ik verbruikte in 6 maanden al meer dan 4 liter motorolie. Kan ik hem binnen de garantie laten nakijken op lekkende kleppen.
In de voorwaarden staat dat het gaat over een herstel van gebreken die niet waarneembaar waren.

Antwoord van Jos

ANWB Expert

Olieverbruik is altijd een lastig en beladen onderwerp. Autofabrikanten hanteren in de regel verbruiksnormen waar de consument het vervolgens niet mee eens is. Een verbruik van maximaal 1 liter op 2000 km wordt bij veel autofabrikanten nog als acceptabel beschouwd. Bij de aanschaf van een gebruikte auto mag het verbruik zelf nog wat meer zijn. Bij een verbruik van méér dan 1 liter op 1000 km zou u aanspraak kunnen maken op garantie. In zo'n geval is het verbruik buitensporig en is er concreet sprake van een gebrek.
Uit uw verhaal kan ik niet opmaken wat het werkelijke verbruik is op de gereden kilometers maar het is duidelijk dat het fors is. U zou uw dealer zéker op de hoogte moeten brengen van dit verbruik en ook moeten vragen wat een realistisch verbruikscijfer zou moeten zijn. Vervolgens zou u kunnen afspreken het oliepeil ieder 1000 km bij een garagebezoek gezamenlijk te controleren. Met name om te zien hoe het verbruik zich ontwikkeld én gezamenlijk vast te stellen wanneer de gestelde norm niet meer gehaald wordt. Overigens is de oorzaak niet zomaar vast te stellen. In de meeste gevallen ligt de oorzaak opgesloten in het draaiend gedeelte van de motor en is revisie óf vervanging noodzakelijk.***

Reactie van h-wijnen:

Ik ben vandaag bij de dealer geweest en die hebben hem uitgelezen.
Ik heb nu sinds de koop 7000 km gereden en er is 3,5 liter verbruikt.
Zelf vinden ze het verbruik aan de hoge kant maar zeggen ook dat Citroen daar anders over denkt. Nu is de oliestand op het juiste peil en zij willen gaan bijhouden hoe het verbruik zal zijn om vast te kunnen stellen hoe hoog het verbruik echt is en of ik eventueel de garantie kan gaan aanspreken. Men meent daarnaast dat bij de volgende grote beurt een zgn flushbeurt gegeven zou kunnen worden om eventuele verontreinigingen te verwijderen wat het olieverbruik zou kunnen verminderen.
De km stand is 50.000km na 4 jaren gebruik.