Uitgedroogde achterbanden van een Citroën C1 na twee jaar???

Vraag gesteld door Remco K op 10 oktober 2016

Vandaag onze Citroen C1 naar de garage gebracht voor APK. Zelf nog vooraf de banden bekeken. Niets bijzonders gezien. Meer dan genoeg profiel nog aanwezig.
Nu belt de Citroen dealer dat beide achterbanden uitgedroogd zijn en vervangen moeten worden. Deze banden zijn 25 mnd door de dealer zelf onder de auto geplaatst.

Mijn vraag. Kunnen deze inderdaad na 25 mnd al uitgedroogd zijn? De auto staat zeker niet de hele dag in de zon, meer niet dan wel eigenlijk. De banden hebben 44.000 km hun werk gedaan. Dat ze versleten zouden zijn had ik verwacht, maar dat was niet het geval. Maar uitgedroogd? Kan dat na 25 mnd?
Ik ben benieuwd naar andere ervaringen en adviezen.

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U vraagt of het mogelijk is dat na twee jaar de banden zodanig droogtescheuren vertonen dat er inmiddels sprake is van APK-afkeur.

Met 44.000 km lijkt het mij inderdaad eerder in de lijn der verwachting dat het profiel wat dunnetjes wordt. Wanneer echter de dealer daadwerkelijk deze banden voor APK afkeurt, zou er sprake moeten zijn van droogtescheuren waarbij het karkas van de band zichtbaar is. Dat lijkt me na twee jaar wel erg snel.

Misschien kunt u het productiejaar van de band achterhalen. Dat staat op de wang van de band in de buurt van de DOT code. Dit is een 4-cijferig getal waarvan de eerste twee cijfers staan voor de productie week en de laatste twee voor het jaar. Je gaat bijna denken dat dit verschijnsel alleen kan voorkomen wanneer bij montage de banden al gedateerd waren. In ieder geval is het niet gebruikelijk dat een gemiddelde band bij normaal gebruik voor APK na twee jaar al overmatig is uitgedroogd.