RON 95 of 98?

Vraag gesteld door Jesse1234 op 08 december 2015

Ik heb een Volvo V70R (300PK), ik heb gelezen dat auto's met hogere vermogens het beste rijden op een iets hoger octaan gehalte. Hier van afgezien schijnt euro 98 ook minder 'troep' achter te laten in de verbrandingsruimte van de auto. Graag zou ik willen weten hoe het zit. Overigens rijd ik ook op LPG/G3 met flash lube, ik geloof dat dit geen aanslag geeft op de verbrandingsruimte?

Met vriendelijke groet,

Jesse Zwikker

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

Uw Volvo kan probleemloos op Euro 95 rijden, maar bij hoge motorbelasting zal de auto beter presteren op brandstof met een hoger octaangetal. Denk dan aan bergen, sportieve rijstijl of het trekken van een caravan of iets dergelijks.

In die omstandigheden kan er bij 95 octaan (of lager) ongecontroleerde verbranding optreden (kloppen, pingelen, detonatie). Deze ongecontroleerde verbranding kon vroeger schade aan de motor veroorzaken, tegenwoordig zijn auto's uitgerust met een elektronische voorziening die ongecontroleerde verbranding en dus schade voorkomt. Dit is de reden dat uw auto ook op '95' kan rijden. De elektronica zal als het moet ingrijpen, nadeel is dat als dat gebeurt, de prestaties afnemen en het verbruik en de uitstoot van schadelijke stoffen toeneemt.

Zoals gezegd zal ingrijpen vooral gebeuren bij hoge motorbelasting, dat kan zowel bij een laag als een hoog toerental zijn. Bij een rustige tot normale rijstijl is het te verwachten dat er nauwelijks verschil zal zitten in verbruik tussen 95 en 98 octaan. Dat geldt uiteraard ook voor de zware omstandigheden, bergen, sportieve rijstijl of het trekken van een caravan of iets dergelijks.

Het octaangetal (geen octaangehalte) zegt verder niets over de vervuiling in de motor. Dat is wel het geval met zogenaamde premium-brandstoffen, die reinigende toevoegingen hebben, vaak ook gecombineerd met een hoger octaangetal.
Flash lube is een systeem om de kleppen te sparen van versnelde slijtage. Vervuiling in de verbrandingskamer veroorzaakt het niet.