Wie betaalt de kosten van de vervanging van deze cilinderkoppakking?

Vraag gesteld door Tony 48 op 18 oktober 2017

Beste mevrouw mijnheer,
Een garagist heeft bepaald dat er een nieuwe cilinderkoppakking in de motor moet geplaatst worden van een Opel Meriva 1600 Bi-Fuel ( LPG en benzine ) van december 2014. Kilometerstand: 64000 km.
Wij twijfelen aan deze diagnose. Is het niet vrij vlug om bij deze lage kilometerstand zulke reparatie te hebben?
Is de dealer verplicht om in deze hoge kosten bij te dragen, ook al is de garantie 10 maanden verlopen?
Kunnen we een zekere coulantie verwachten in dit geval?
Bestaat er soms een gelijksoortige regeling voor auto’s, zoals bij huishoudtoestellen het geval is waarvan er een bepaalde levensduur mag verwacht worden, ook na de garantie?
Is de Meriva van dit jaartal en dan vnl. dit type Bi-Fuel auto soms gevoeliger voor bepaalde storingen of mankementen?
Komt de reparatie van de cilinderkoppakking bij dit model frequent voor?
Hoe is het gesteld met de betrouwbaarheid van deze auto?
Indien de herstelling bij een algemene garagist zou gebeuren, kunnen de kosten dan nog achteraf op Opel verhaald worden?
Kan de BOVAG iets betekenen in deze kwestie?
Met vriendelijke groet,
Tony Hufton
tonyhufton@ziggo.nl

Antwoord van Marika

ANWB Expert

U hebt een Opel Meriva uit 2014 waarbij er een nieuwe cilinderkoppakking in de motor geplaats moet worden. De auto heeft pas 64000 km gereden. U vraagt zich af of u dit gebrek mag verwachten in deze situatie?

Let op: u kunt alleen rechten afdwingen ten opzichte van de verkoper. In dat licht beantwoord ik uw vraag hieronder.

Conformiteit

Indien u garantie hebt kunt u de verkoper aanspreken op garantie en zullen de gebreken verholpen moeten worden. Ook als de garantie is verlopen, mag u wanneer u een auto koopt op grond van de wet redelijke verwachtingen van de auto hebben. Deze verwachtingen hangen af van bijvoorbeeld bouwjaar, kilometerstand, onderhoud en gebruik van de auto. Van een benzinemotor mag u verwachten, dat deze een gemiddelde levensduur heeft van circa 250.000 km bij regulier onderhoud en normaal gebruik.

Bij gebreken die opkomen in de eerste zes maanden na de koop wordt aangenomen dat deze bij de aankoop aanwezig waren, tenzij de verkoper het tegendeel kan aantonen. Van een auto met deze kilometerstand hoeft u een dergelijk groot gebrek niet te verwachten.

Reparatie

Voor herstel moet u de verkoper aanspreken en deze in eerste instantie in de gelegenheid stellen het gebrek kosteloos te herstellen. In de wet staat dat bij vervanging van een product of ontbinding van de overeenkomst de kosten voor rekening van de verkoper komen. In sommige gevallen, bijvoorbeeld bij langdurig gebruik van een kostbaar product (zoals een auto), kan het redelijk zijn dat u als koper toch een vergoeding moet betalen. Dit wordt ook wel gebruiksvergoeding, verbruiksvergoeding, coulanceregeling, nieuw voor oud, afschrijving of gedwongen inruil genoemd.

U kunt gebruik maken van ons stappenplan.