wel of niet software laten vervangen

Vraag gesteld door skoda sjoemel op 19 oktober 2017

De importeur meld dat ik de sjoemel-software van mijn Skoda diesel moet vervangen en dat dat geen gevolgen heeft voor vermogen, verbruik en slijtage. Mijn plaatselijke Skoda-dealer raad dat af omdat het verbruik toeneemt, het vermogen afneemt en mogelijk meer slijtage geeft. Wat adviseert de ANWB? Mijn geld terugvragen?

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U heeft een vraag over de sjoemelsoftware van Skoda.

Signalen over o.a meer brandstofverbruik en mindere prestaties bereiken ons vaker. Ook EGR problemen kort na de aanpassing zijn ons niet vreemd. Hoewel onderzoeken in het verleden géén concrete verschillen konden opmerken, zijn er dus vanuit de praktijk best andere serieuze berichten. Uw dealer trekt kennelijk daarom ook z'n conclusie, hoewel Pon als importeur daar vast niet blij mee zal zijn.

Ik heb er begrip voor dat u wellicht kiest voor wat u nu heeft en niet voor wat u mogelijk krijgt ná de update. De signalen zijn er ook naar en het is ook zo dat u vrij bent in die keuze. Een nadeel op termijn zou kunnen zijn dat géén update later bij inruil in uw nadeel geinterpreteerd zou kunnen worden. Veel gebruikte diesels gaan voor export naar het buitenland en kan het zijn dat auto's met de oorspronkelijke software dan niet meer interessant zijn. Deze software recall staat via het kenteken ook bij de RDW geregistreerd en geeft de dealer ook aan wanneer de recall ook daadwerkelijk is uitgevoerd.

Het is dus 'n beetje gissen wat de gevolgen kunnen zijn in de toekomst. Veel berijders laten de update links liggen en valt het lastig in te schatten wat in de toekomst de gevolgen kunnen zijn. Ik denk derhalve dat u het advies van de dealer het beste kunt volgen. Uiteindelijk heeft een goede dealer de intensie om op basis van kennis en ervaringen z'n klanten van het beste advies te voorzien. In dit geval zélfs wanneer dit haaks staat op het verzoek van de importeur.

Uw geld terugvragen of de koop ontbinden is juridisch niet mogelijk. Terugroepacties zijn niet ongebruikelijk en is er geen sprake van een ondeugdelijk product wanneer een imoprteur daar aktie op onderneemt.