Diesel of benzine?

Vraag gesteld door bibi121280 op 14 februari 2018

Beste, in een eerdere topic lees ik een vraag over gebruikte diesel uit 2015 en de miliezones. Ik vraag mij hetzelfde af maar dan bij een wat oudere auto. Ik vraag mij af wat jullie adviseren. Diesel of benzine? Ik rij 30.000 km per jaar. Ik ben nu aan het kijken naar occasions uit 2010/2011. Is er eventueel een rekenhulp die jullie adviseren?

Vriendelijke groet
Bianca

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U overweegt een andere auto aan te schaffen maar vraagt u zich af of benzine of tóch diesel de beste keuze is.

Voor de financiële overweging kunt u ons Autokosten programma raadplegen. U selecteert een potentiele benzine en diesel kandidaat en vult het programma aan met o.a jaarkilometrage en geplande gebruiksduur. Onderaan de streep krijgt u een bedrag te zien wat over de geplande gebruiksjaren de prijs per kilometer zal zijn. Zo kunt u zien wat voor u de beste keuze is. Wanneer het financiële voordeel van een diesel relatief laag is kan benzine op langer termijn tóch de beste keuze zijn. De dieselmarkt staat onder druk met de verwachting dat de afschrijving de komende jaren nog verder zal oplopen.

Een diesel van de generatie 2010/2011 voldoet aan de milieuklasse euro 5. Deze generatie is zodanig ''schoon'' dat deze diesels geen beperkingen worden opgelegd door milieuzones. De voornaamste overweging zit dus in het financiële plaatje waar u uitstekend ons Autokosten programma voor kunt raadplegen.