Schadelijke stoffen uitkomsten

Vraag gesteld door JenniferD op 15 november 2018

Beste, in de autostoeltjestest zie ik als meest optimale uitkomst staan "heel lage concentratie schadelijke stoffen". Is dit ook de best mogelijke uitkomst of bestaan er ook stoeltjes die echt helemaal geen schadelijke stoffen bevatten? En hoe zit het met de Cybex Solution Z-fix, weet u dat ook? Verneem het heel graag van u, alvast hartelijk dank!

Antwoord van Paul

ANWB Expert

U vraagt of bij de autostoeltjestest de uitkomst ‘heel lage concentratie schadelijke stoffen’ de best mogelijke uitkomst is op het onderdeel schadelijke stoffen.

Dat klopt, heel lage concentratie schadelijke stoffen is de beste score op dit onderdeel. We testen de bekleding van een stoeltje op de aanwezigheid van veel verschillende schadelijke stoffen. Meestal is het zo dat deze stoffen een schadelijk effect krijgen vanaf een bepaalde concentratie. De toelaatbare grenswaarden die wij gebruiken bij de beoordeling komen van opgestelde normen en uit wetgeving.

Zitjes zonder schadelijke stoffen komen dus eigenlijk niet voor. Heel lage concentratie geeft aan dat de aangetroffen hoeveelheid (ver) onder de gehanteerde grenswaarden ligt en daarmee ongevaarlijk is.