handgeschakeld of automaat

Vraag gesteld door HAPO op 28 augustus 2015

Betreft abonneenummer 102304564.
We rijden met een Hyundai Sante Fa 2.2CRDI VGT aut. 4WD, bouwjaar 2006, welke geziptuned is.
Met deze auto trekken we Kabe Safir GLE/KS. Met een toelaatbaar laadvermogen van 1800 kg.
We hebben regelmatig een probleem met de automaat. En wel het volgende:
als we een lange en steile hellingen moet nemen zoals b.v. A75 van Beziers naar Millau laat de automaat het in de buurt van Ceylar afweten. De automaat gaat dan naar zijn tweede versnelling(noodloop). Ook al schakelen we zelf dan treedt dit euvel eveneens op. Remedie auto stil zetten op een parkeerplaats en laten afkoelen.
We overwegen een nieuwe auto te kopen b.v. Audi Q5. Mijn vraag is wat is verstandiger een hand geschakelde auto te kopen of weer een automaat ? Hier denk aan een Audi Q5 Quattro aut. Tip Tronis of S tronic.
Gaarne uw advies.

Antwoord van Jos

ANWB Expert

Misschien dat een automaten specialist een oplossing zou kunnen aandragen voor de Santa Fé. Misschien dat de koeling voor de automaat onder die omstandigheden onvoldoende toereikend is waar wellicht een aanpassing voor mogelijk is.
Een handbak is inderdaad gemiddeld duurzamer en betrouwbaarder dan een automaat. Ik denk echter dat voor het algehele rijcomfort en rijplezier een Q5 met een automaat uitgevoerd zou moeten zijn. U zou uzelf tekort doen wanneer u alléén vanwege deze ervaring voor de handgeschakelde versie zou kiezen. Met name óók omdat u inmiddels gewend bent aan de automaat voordelen. Een lichte voorkeur gaat uit naar de S-Tronic die wat dat betreft een nog wat verfijnder schakelgedrag heeft dan de Tiptronic. Verder is er minder kans op koelingsproblemen onder zware omstandigheden zoals bij een conventionele automaat. Dat neemt niet weg dat ik wil adviseren altijd onder zware omstandigheden te kiezen voor een versnelling waarmee je motorisch in een hoger toerengebied komt te rijden. Bij de gemiddelde diesel bij voorkeur boven de 2500 toeren zoals op een dergelijk traject zoals u omschrijft.