Als je 2 nieuwe zomerbanden wil laten monteren, waar kun je die het beste monteren (voor of achter),waarom en dien ik uit lijnen?

Vraag gesteld door freduiteindhoven op 13 april 2015

Ik heb een Hyundai Santa Fe, uit 2008.
heb 2 nieuwe zomerbanden te monteren, zaten aan de voorkant.
achter hebben de zomerbanden nog voldoende profiel.
waar kan ik de twee nieuwe zomerbanden het beste monteren: voor of achter?

de garage heeft tijdelijk alvast bij de winter/ zomer banden wissel, de achterste nog goede banden naar voren geplaatst, en de te vervangen banden naar achteren. wel trekt de auto nu naar rechts.

Antwoord van Jos

ANWB Expert

De beste banden bij voorkeur achter heeft te maken met het willen voorkomen van de achterwielslip. Wanneer de slechtste banden op de achteras zitten, zal de achterkant bij gladheid of onder natte omstandigheden eerder uitbreken.

Een achterwielslip is erg lastig te corrigeren en resulteert vaak dat de auto binnen de kortste keren 180 graden andersom staat. Het corrigeren van een voorwielslip volstaat al door simpel het gas los te laten en auto vervolgt simpel z'n weg. De garage heeft bij de winter/zomer wissel feitelijk al ingespeeld op de beste banden achter. Het trekken heeft wel wat extra aandacht nodig. Misschien dat na het vervangen van de achterbanden de wielstanden eens gecontroleerd moeten worden.

Meer informatie over banden en de bandentests vindt u op onze website