zomer banden vervangen door all-seasons?

Vraag gesteld door wb op 22 november 2017

mijn Kia Sportage bandenmaat 235x60x16 heeft binnenkort nwe banden nodig. Mag ik met all-seasons in de winter ook in Dld. en O-rijk rijden ?

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U vraagt of u zomerbanden kunt vervangen voor all seasons en of dat voldoet aan de winterbanden verplichting in Duitsland en Oostenrijk.

In Duitsland is het verplicht om banden met winterse eigenschappen te gebruiken bij winterse omstandigheden. In Oostenrijk is dat van van 1 november tot 15 april verplicht.

Sinds kort is de definitie van geschikte banden in de Duitse wet aangescherpt. Banden met alléén M +S aanduiding zijn niet meer voldoende. De band moet voorzien zijn van het Alpine-symbool (berg met sneeuwvlokje). Daar is wel een overgangsregel voor, maar wanneer het in uw geval all seasons betreft met het sneeuwvlok symbool, zit u dus per definitie altijd goed.

Ik wil tot slot wel benadrukken dat een all seasonband geen échte winterband is. Onder zware winterse omstandigehden zal een all season achterblijven bij een winterband. Maar dus wel toegestaan en met nadrukkelijk de voorkeur voor het aanwezige sneeuwvlok symbool voor betere winterse eigenschappen.