Verkopende garage in gebreke?

Vraag gesteld door DJWarmelink op 11 september 2015

Anderhalf jaar na aanschaf van een A1-occasion Ford S-Max (met 1/2 jaar garantie, verse APK en grote beurt) bij een Bovag Ford garage, bleken er op vakantie 2 ernstige problemen met de voorremmen:
1) de remblokken waren onderweg opeens totaal versleten, zonder dat de garage mij gewaarschuwd had dat dat eraan zat te komen (daardoor zijn nu ook de remschijven vernield).
2) de remblokken en remschijven bleken niet bij elkaar te horen (goede remblokken, maar te kleine schijven (behorend bij een S-max met lichtere motor). Daardoor viel een deel van de remblokken buiten de schijven, met dus een verminderde remwerking en versnelde slijtage.
Vraag: kan ik de garage nu nog ( 1 1/2 jaar later) daarop aanspreken (auto niet conform specs afgeleverd), en kan ik ze in gebreke stellen?
nb. de auto was nu net aan een volgende onderhoudsbeurt toe, maar had die nog niet gehad.

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

U vraagt of de garage aansprakelijk is te stellen voor een probleem met de remmen van uw auto. De auto is nu aan een onderhoudsbeurt toe, maar heeft hij sinds de levering anderhalf jaar geleden nog onderhoud gehad?
Als vastgesteld is dat uw auto is voorzien van remschijven die er niet op horen, hoe dat dan ook heeft kunnen gebeuren, dan voldoet de auto niet aan de verwachtingen die u er redelijkerwijs van mag hebben. Versnelde slijtage is inderdaad aannemelijk. Een 100% vergoeding van nieuwe remmerij zie ik echter niet gebeuren, u heeft er anderhalf jaar mee gereden, maar de garage zou u hierin wel tegemoet kunnen komen.