Winterbanden in de zomer

Vraag gesteld door HvdD500 op 24 maart 2017

Op dit moment is het profiel van alle vier winterbanden ca 4 mm. Dat betekent dat ik komend najaar in elk geval vier nieuwe winterbanden zal kopen en de huidige laat afvoeren.

Vraag: Zou ik wat langer door kunnen rijden op mijn huidige winterbanden tot bijvoorbeeld juni aanstaande en profiel ca 3 mm, alvorens met de zomerbanden te wisselen?

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

U vraagt of u met winterbanden in de zomer kunt rijden. Dat kan, maar optimaal is het niet.

  • De remweg met winterbanden in de zomer is langer dan met zomerbanden
  • Een auto met winterbanden heeft in de zomer een minder goede wegligging dan een auto op zomerbanden

De prestaties van winterbanden nemen af met het oplopen van de buitentemperatuur. Bij een temperatuur van 15°C en een snelheid van 50 km/h kan een gemiddelde auto met zomerbanden op droog wegdek binnen 12 meter stilstaan. Een auto met winterbanden heeft onder dezelfde omstandigheden zo'n 14 à 15 meter nodig. Dat is nog te overzien, al kan een verschil van één of twee meter al het verschil maken tussen op tijd stil staan, of een aanrijding krijgen.

Bij een buitentemperatuur van zo'n 35°C nemen de prestaties nog verder af. De remprestaties van winterbanden zijn dan zo'n 30% minder dan die van zomerbanden. In het bovenstaande voorbeeld zou de auto op winterbanden dan dus zo'n 19 meter nodig hebben om vanaf 50 km/h tot stilstand te komen.

Bij een snelheid van 100 km/h kan de remweg op winterbanden in de zomer tot 16 meter langer zijn dan van een auto op zomerbanden.