Heb een nieuwe auto gekocht. Heb tevens bpm vrijstelling i.v.m. Gehandicaptenvervoer. Moet de auto echter wel verzekeren voor het aankoopbedrag mét bpm.

Vraag gesteld door Yusuf op 11 september 2015

Ik betaal dus premie over de bpm die ik niet betaalt heb. Wanneer de auto Total loss raakt, betaalt de verzekering slechts tot het bedrag wat ik daadwerkelijk betaald heb. Vreemd vind ik dat.

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

Er zit inderdaad een discrepantie in het te verwachten uitgekeerde bedrag in geval van total-loss en de premie, die op een hoger bedrag is gebaseerd dan u voor de auto heeft betaald, omdat u de BPM kunt aftrekken. Ik kan begrijpen dat het vraagtekens oproept. Het kan zijn dat de verzekeringsmaatschappij geen verschil kent in wel of geen vrijstelling van BPM. U zou daarover in gesprek kunnen gaan met uw maatschappij of tussenpersoon, of informeren hoe het bij andere maatschappijen is geregeld.

De verzekering dekt echter niet alleen de aanschafwaarde of dagwaarde bij total-loss, maar ook bij herstel van de auto bij schade (niet total-loss) en schade aan derden (WA, wettelijke aansprakelijkheid). Dat schadeherstel en het risico op schade aan derden is van een BPM-vrije auto niet goedkoper dan van een auto waar wel BPM op is betaald. Voor die gedeeltes van het risico is een gelijke premie dus terecht.