Verbruik olie

Vraag gesteld door Gretha1955 op 22 oktober 2018

Geachte leden.
Ik heb een vraag over het overmatig gebruik van olie van mijn auto. Alles was normaal.Tot 16 juli. Toen is de auto voor de keuring en kleine beurt naar de garage geweest, maar reed daarna zwaar . 10 dagen later maakte hij lawaai en brandde het rode lampje van de olie en zat er niets meer in.
Een vriend heeft er 1 liter olie in gegooid, maar de garage zei de volgende dag dat er 1 liter olie te veel in zat. Daarna was er even geen probleem tot een week geleden.......de auto maakte weer lawaai en de volgende morgen zei de garage dat er 1,5 liter olie bij moest. Alleen is de uitlaat niet zwart en is de onderkant van de auto droog...……
Wie weet wat er aan de hand kan zijn?

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U meldt een motorisch probleem aan uw auto.

Het is lastig om uit uw verhaal tot een diagnose te komen. Vooral vanwege de tegenstrijdigheid. Een liter olie bijvullen zou vervolgens een liter te veel zijn volgens de garage. Daarna blijkt het probleem weg te zijn, tot nu.

Het rode lampje is mogelijk een aanduiding geweest voor een te lage oliedruk. Dat verklaart ook het motorische bijgeluid. En nu weer 1,5 liter te weinig olie sinds het avontuur van afgelopen zomer.

Ik weet niet hoeveel kilometers er in de tussentijd is gereden, maar wanneer het olieverbruik méér is dan 1 liter op 1.000 km is er sprake van een technisch gebrek. Misschien zou u door iedere 1.000 km te peilen even vinger aan de pols kunnen houden. Maar het rode lampje, het motorgeluid én kennelijk volgens de garage wél voldoende olie duidt op een serieus motorisch probleem.

Merkwaardig dat u vervolgens vanaf juli deze problemen niet meer tegengekomen bent. Misschien moet u éérst een beeld krijgen hoe hoog het olieverbruik is. Op basis daarvan kan er een inschatting gemaakt worden of er een serieus probleem is vanuit het draaiend gedeelte van de motor. Dat herstel wordt dan wel een kostbare ingreep.