Geremd gewicht op kentekenbewijs is laag

Vraag gesteld door Bas Dene op 03 maart 2017

Mijn Jeep TJ 4.0 (2003) is door Chrysler vanuit Amerika geexporteerd voor de Duitse markt (Europa dus). Rond 2006 geimporteerd naar NL. In 2012 door mij gekocht. Ongeremd en geremd gewicht op kenteken staan op 450kg en da's redelijk onbruikbaar. Aanwezige trekhaak is een goedgeurde Brink. Geremd mogen deze auto's rond 2000kg trekken (technisch). RDW verwijst naar importeur, importeur werkt niet echt mee. Volgens mij is dit een administratieve kwestie. Is dit aan te passen en hoe dan?

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U heeft een vraag over de toegestane aanhangwagenmassa van uw Jeep zoals vermeld in de voertuiggegevens.

Een vergelijkbare Jeep kom ik inderdaad wel tegen met een maximaal geremde aanhangwagenmassa van 1920 kg. Ook soortgelijke geïmporteerde exemplaren. Vermoedelijk heeft de RDW ten tijde van de keuring geen document onder ogen gekregen met een degelijke aanhangwagenmassa.

Importeurs zijn niet heel toeschietelijk in het afgeven van een typegoedkeuring waarin wellicht wél een geremde aanhangwagenmassa van zo'n 2 ton wordt opgegeven. U zou een poging kunnen wagen om via VWE een CVO (Certificaat Van Overeenstemming) of COC (Certificate Of Conformity) verklaring te bemachtigen die vermoedelijk wel door de RDW wordt geaccepteerd. Hopelijk wordt daarin wel een gebruikelijke geremde aanhangwagenmassa genoemd.