Mijn Outlander Instyle van april 2015 schudt de eerste kilometer en mijn glazen dak is zonder aanleiding spontaan ontploft.

Vraag gesteld door W45 op 04 december 2015

L.S.
Mijn Outlander is van april 2015. Daar heb ik twee problemen mee:
1- na stilstand lijkt het wel of mijn banden een plat stuk in het loopvlak hebben, en dat kan bij de huidige lagere temperaturen kilometers duren voor het schudden van de auto ophoudt. Originele banden zijn Toyo R37 225/55 R18 98H, en kmstand circa 7000. Vraag; is dit normaal? Zijn er ook bandenmerken die daar minder of geen last van hebben en die gelijk ook nog stil zijn? De afrolgeluiden mn vanuit achterzijde dringen tamelijk sterk door in het interieur.
2- zonder enige directe aanleiding is woensdag 2 dec jl mijn glazen schuif kanteldak letterlijk ontploft (op A28 thv Leusden-Zuid, 100kmh). Mitsubishi Motors NL wijst een claim die ik direct via mijn dealer in Groningen gedaan heb af. Bij de Glasgarage Van Markus in Zeist was er direct al een opmerking, "dat is wel heel vreemd, is hier geen sprake van onder spanning staan van het glaspaneel" en ja er is weinig te zien want driekwart van het glas was weg, over het dak weggeblazen met mogelijk ook schade voor degenen achter mij. Mijn vraag; is dit normaal? Wat raad u mij aan te ondernemen om niet zomaar afgescheept te worden met de opmerking "glas, geen garantie". Stel je nou eens voor dat er op de een of ander manier wel spanning in de constructie zit of zat door een onbekende oorzaak (ik noem maar iets, een niet goed doorgelaste carrosserie :-( ) Is het raadzaam via mijn rechtbijstandsverzekering een expert in te schakelen ?

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U meldt een spontaan defect aan het panoramadak van uw Mitsubishi Outlander. Verder merkt u dat bij lagere temperaturen de auto de eerste kilometers schudt.

Dat laatste lijkt inderdaad op een hoogteslag van één of meerdere banden. Na een paar kilometers kan dat inderdaad wegtrekken maar ik ben wel van mening dat hier sprake is van een gebrek. De auto is nog geen 8 maanden oud en zolang de banden géén zichtbare beschadigingen laten zien kan het een productfout zijn van een of meerdere banden. Misschien moet u ter overtuiging de garage wél de gelegenheid geven dit ''koud'' óók te kunnen constateren.

Het glazendak kán door een externe oorzaak aan gruzelementen gegaan zijn maar dat hoeft natuurlijk niet. Het zou ook een spontane actie van de ruit geweest kunnen zijn waar misschien een constructieve oorzaak voor was. Bijvoorbeeld zoals u terecht opmerkt door spanningen in het dak of een verkeerde afstelling van de geleider. Een afwijzing lijkt me dan ook niet terecht zolang uw dealer hier géén externe oorzaak voor kan aanwijzen.

De afwijzing ''glas, geen garantie'' val dus nog te bezien. Wat mij betreft daarom ook reëel wanneer u uw Rechtsbijstandsverzekering naar deze kwestie laat kijken. Datzelfde geldt óók voor het mogelijke bandenprobleem wanneer ook deze klacht misschien niet de juiste nazorg krijgt. Een probleem is wellicht wel dat het dak inmiddels hersteld is en het e.e.a. met terugwerkende kracht niet meer valt te onderzoeken. Uw rechtsbijstandsverzekering weet ongetwijfeld wat de mogelijkheden zijn.