inruilen of doorrijden?

Vraag gesteld door motorpech op 23 februari 2018

Nu: Hyundai iX20, 1.6 automaat I-Vision. 91000 km uit 2011.
1. Inruilen voor een nieuwe/gebruikte?
2. Welke nieuwe auto's (Japans/Koreaans/Frans/Duits/) zijn vergelijkbaar om eventueel nieuw te kopen?

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

U heeft een vraag met de titel inruilen of doorrijden.

Uw Hyundai iX20 uit 2011 heeft volgens gegevens uit het verleden nog een lang leven voor zich. De auto heeft een bovengemiddelde reputatie, terwijl de sloopleeftijd van een gemiddelde auto zo'n 18 jaar is.

Wilt u jonger gaan rijden dan is voor u zowel nieuw als gebruikt een optie. Gebruikt is vrijwel altijd goedkoper omdat de aanschaf lager ligt, de afschrijvingskosten derhalve ook.

De ix20 is een zogenaamde midi-MPV. Een auto met een hogere daklijn en hogere zit maar met een normale vloer. De MPV is een uitstervend ras ten gunste van de zo populaire crossover. Die hebben ook een hogere zit en hoge daklijn. Het verschil met de MPV is dat de crossover ook hoger op de wielen staat, waardoor de auto qua looks in de richting van een terreinauto gaat. Praktische- of dynamische voordelen heeft dat op de verharde weg niet, maar ze vinden in ieder geval gretig aftrek.

Voorbeelden zijn de Renault Captur, meteen ook de best verkochte auto onder particulieren in 2017. Kia en Hyundai volgden met respectievelijk de Stonic en Kona, Volkswagen met de T-Roc. Opel heeft verschillende formaten onder de naam Crossland. Mazda had al langer de CX-3, Peugeot de 2008 en Toyota doet mee met de CH-R.