Airco leeg, maar volgens garage geen lekkage

Vraag gesteld door Lilian Mulder op 03 oktober 2018

Het gaat om een Ford Mondeo uit 2000. In sept. 2015 is auto voor grote beurt geweest en na een maand of 2 begon de airco te stinken.
Terug naar de garage, die hebben geconstateerd dat het systeem helemaal leeg was. Afgeperst en volgens de garage was er geen lekkage. Bovendien draaide medewerker van de garage het dopje eraf en toen zoog de airco lucht naar binnen.
Men gaf aan, dat waarschijnlijk alle koelmiddel verdampt was via de rubberen pakkingen in de leidingen. Dat is raar, als het systeem wel vacuüm is geweest.
Reparatie zou tussen 1000 en 1500 euro kosten.
Kunt u hier uw licht eens over laten schijnen?

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U heeft een vraag over de airco van uw Ford Mondeo.

Een volledig leeg systeem is merkwaardig. Het natuurlijke verlies aan koudemiddel van ongeveer 10 procent op jaarbasis verloopt dus geleidelijk. De gebruiker merkt een geleidelijke afname van het koelend vermogen maar u lijkt een spontaan gebrek te omschrijven zonder klachten vooraf.

Gezien de reparatiekosten moet er tóch sprake zijn van een overmatige lekkage. Het afvullen van de airco blijft meestal beperkt tot zo'n 150 euro. Voor het genoemde bedrag moet er méér aan de hand zijn dan een "normaal" verlies. Ik denk dat u een omschrijving moet krijgen wat er voor het betreffende bedrag dan gedaan gaat worden. Deze kosten doen vermoeden dat er toch sprake moet zijn van een lekkage.