Rijden met een caravan in Duitsland met 100 km p.u. met ontheffing

Vraag gesteld door R. de Gooijer op 02 juli 2016

Geachte heer de Jong, beste Erik, waar kan ik die ontheffing krijgen, zodat ik in Duitsland met onze caravan (met kenteken) en personenauto (VOLVO S60) 100 km per uur kan/mag rijden?
Alvast bedankt en vriendleijke groeten, R. de Gooijer.

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

U vraagt hoe u een "Tempo 100" ontheffing kunt krijgen.

In Duitsland is de maximum snelheid voor een auto-caravan combinatie 80 km/u, tenzij u beschikt over een tempo 100-ontheffing. Is die voor de aanhangwagen afgegeven en voldoet de hele combinatie aan de gestelde eisen, dan mag u met die combinatie 100 km/u rijden.

De Tempo 100-ontheffing kunt u krijgen na een keuring door DEKRA of TUV NORD. De combinatie moet daarbij aan een aantal eisen voldoen. Welke dat zijn vindt u via deze link. Na goedkeuring krijgt u de Tempo 100 sticker thuis gestuurd die op de aanhangwagen moet worden geplakt. De ontheffing geldt uiteraard alleen voor de Duitse snelwegen en is niet geldig in andere Europese landen.

De Tempo 100-ontheffing is na afgifte onbeperkt geldig, mits de auto en de aanhangwagen aan de voorwaarden blijven voldoen. Houd hier rekening mee als u een andere trekauto koopt. Let daarnaast ook goed op de (maximum) leeftijd van de caravanbanden.