Nieuwe occasions?

Vraag gesteld door Niek Otten op 26 februari 2017

Ik ben me aan het oriënteren op diverse tweedehands auto's, maar laten we als voorbeeld even nemen een VW Golf Sportsvan.
Ik zoek op Autoscout24 naar eentje vanaf 2014, benzine, min. 150PK, automaat, met trekhaak, in Nederland. Hij vindt er zeven. Daarvan hebben er zes 10 km gereden en zijn kennelijk nieuw. Volgens de advertentie zijn ze €4000.- goedkoper dan de nieuwprijs en hebben ze drie jaar fabrieksgarantie.
Ook met diverse andere merken en types kom ik dit verschijnsel tegen.

Wat is dit? Is dit veilig? Geldt de volledige garantie? Zou u mij zoiets aanraden? Zijn er nadelen/aandachtspunten?

Bij voorbaat dank,

Niek Otten

Antwoord van Leo

ANWB Expert

U heeft op internet auto's gevonden met 10 km op de teller en kennelijk nieuw waar 3 jaar fabrieksgarantie op zou zitten voor € 4.000,- onder de nieuwprijs. U vraagt hoe dit kan, of het veilig is en of er inderdaad volledige fabrieksgarantie op zit.

Hoe het kan is voor ons niet met zekerheid te zeggen. Mogelijk betreft het import buiten de importeur om en is er in 2016 een kenteken toegewezen op deze auto's zodat de BPM van 2016 nog van toepassing is. Ook is mogelijk de netto prijs van de auto per 1 januari verhoogd. Voor een Golf Sportsvan zou dit samen ongeveer € 1.000,- verklaren.

Of het veilig is om te kopen weet ik niet omdat ik de herkomst van de auto's en de reputatie van de aanbieders niet ken.

Normaal gesproken gaat de fabrieksgarantie van een auto in op de datum 1e tenaamstelling. Of er dus nog 3 jaar fabrieksgarantie op zit hangt af van de datum 1e tenaamstelling.