ik heb een bus gekocht bij een focwa en geannuleerd na bijna 3 weken

Vraag gesteld door peter14021958 op 26 augustus 2018

ik heb een bus gekocht en betaald en na 3 weken word de aankoop geannuleerd door de verkoper een focwa bedrijf (geld is terug gestort door de verkoper) , maar kan dit zomaar zonder zonder gevolgen . De reden voor annulering is dat ik te vaak geinformeerd zou naar de voortgang over aflevering ( 4x ). mvg, Peter de Vree

Antwoord van Annemieke

ANWB Expert

U heeft een bus gekocht en betaald. Nu heeft de verkoper de koop geannuleerd. U vraagt of dat zo maar kan.

Het uitgangspunt is dat er een koopovereenkomst is gesloten. Daar zitten verplichtingen aan vast. Zowel voor u als voor de verkoper. Daar kun je niet zomaar weer van afzien. U kunt als koper wel annuleren als daar in de voorwaarden de mogelijkheid voor wordt geboden. Vaak betaalt u dan een vergoeding, bij BOVAG garages is dat 15% van de koopprijs.

In dit geval heeft de verkoper de koop geannuleerd. De verkoper komt daarmee zijn verplichting naar u toe niet na. Hij levert u immers niet de gekochte bus. U zou hierover in ieder geval met de verkoper in gesprek kunnen gaan. Wellicht is er nog een mouw aan te passen als u er beide een goed gesprek over kunt voeren.

Is levering niet meer mogelijk, dan zou u hiervoor van de verkoper een vergoeding kunnen vragen. Denk hierbij aan de tijd en kosten die u heeft gemaakt om deze koop te sluiten, bijvoorbeeld een kilometervergoeding.