Twijfels over KM-stand van een uit Duitsland geïmporteerde auto

Vraag gesteld door Land-1 op 16 februari 2017

In juli 2015 heb ik een auto gekocht bij een bedrijf in Nederland. Hierbij was duidelijk dat de auto geïmporteerd was uit Duitsland. Eind 2016 is er een defect geweest aan de auto waarbij de garage een melding kreeg dat de km-stand niet correct was. Bij auto is een service boekje en ik heb inmiddels contact gezocht met de garages die onderhoud hebben gepleegd. De garages zeggen dat ze de auto niet kennen.
Mijn vraag is hoe sta ik juridisch en wat zijn mijn opties?

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

U twijfelt aan de juistheid van de kilometerstand van uw gebruikt gekochte auto. Een garage kreeg een melding dat de kilometerstand niet klopt. Dat kan als de kilometerstand ergens in de organisatie van het automerk is geregistreerd, en hoger is dan de stand op de teller.
Dat de garages die in het serviceboekje staan de auto niet kennen is ook verdacht. Het zou kunnen gaan om een vervalt boekje.
U zult bewijs moeten aanleveren voor de onjuistheid van de kilometerstand, daarmee kunt u uw verkopende partij aanspreken. Die is namelijk verantwoordelijk voor het leveren van een auto met juiste kilometerstand, ongeacht wie en wanneer de teller is teruggedraaid.