Airco Volvo S60 stoort na nwe pomp

Vraag gesteld door OJCH op 22 juli 2018

Graag uw advies!
Afgelopen vrijdag 20 juli 2018 is er op mijn aangeven een nieuwe aircopomp in gezet. Stationair draaien van de motor doet de airco het prima. Bijzonder maar op de snelweg een dag later op weg naar vakantie met 30graden buiten en binnen in de auto ... en dus als de auto rijdt doet hij het niet. Bij hoge uitzondering komt hij af en toe door, erg tijdelijk, paar seconden. Knopje airco staat aan, maar ook op de koudste stand komt er alleen buitenlucht naar binnen, staat op automatisch en blazer staat dan vol uit (om maar aan de koudste stand lucht te kunnen voldoen, wat niet lukt). Lijkt me dat een garage alles afvult na plaatsen pomp waar ik.ook vertrouwen in heb. Hoop op uw advies zodat ik hiermee terug kan naar de garage. Zou fijn zijn wanneer ik straks na een dure rekening een werkende airco heb. De auto is overigens een S60 uit 2009, laatste modeljaar oude model met 80.000km. Vriendelijk dank!

Antwoord van Leo

ANWB Expert

U geeft aan dat een garage, op uw aangeven, de aircopomp van uw Volvo S60 heeft vervangen en dat het systeem nog niet goed werkt.

U vraagt advies waarmee u terug kunt naar de garage.

Om te beginnen geeft u niet aan wat het probleem was voordat de aircopomp vervangen was en wie de diagnose heeft gesteld dat de aircopomp vervangen moest worden.

Een aircosysteem heeft vele beveiligingen die het systeem uitschakelen. Enkele beveiligingen zijn temperatuur, te weinig koelmiddel maar ook te veel koelmiddel.

Onderzoek moet uitwijzen wat hier de oorzaak is. Alleen na juiste diagnose is dit probleem te verhelpen.***

Reactie van OJCH:

Beste,
Dank voor uw reactie! Pomp vervangen na meerdere controles dat hij niet koelde of zeer onregelmatig. Ringetjes uit pomp zelfs door garage afgeveild op oude pomp om zo beter contact te kunnen maken. Uiteindelijk dus nieuwe pomp erin een dag voor vertrek naar vakantie. Onderweg dus blazer voluit om maar de temperatuur te kunnen bereiken met de airco aan. Neem toch niet aan dat de airco aangezet moet worden voor starten motor en niet op de bv. snelweg aangezet kan worden. Dat moet lijkt me geen verschil maken. Vraag was ijskoud wat de airco niet lukte. Omdat het buiten 30 en in de auto ook heet was.
Zou het kunnen zijn dat een klepje in het dashboard stoort met open dichtgaan van doorgeven aircolucht? Of bestaat zo'n klepje niet. Wat vooral op hogere snelheden gaat storen? Dank en groet, Oscar***

Reactie van Leo Ruijgrok:

Omdat de airco goed werkt bij stationair toerental ben ik bang dat het probleem de systeemdruk of de temperatuur is.
Nogmaals, alleen onderzoek kan uitwijzen wat de oorzaak is.