Polo 1.2 tdi dipt na software aanpassing in de lage toeren.

Vraag gesteld door Willem klappers op 04 november 2016

Onze volkswagen polo 1.2 tdi van net 4 jaar oud moest een software aanpassing. Hier was ik zelf niet voor in. Maar als je later de auto wil verkopen of apk keuren dan heb je misschien een probleem. Dus auto heeft de update gehad. Alleen nu scheelt het in verbruik 100km per tank dat de auto meer verbruikt. En houd hij in bij de lage toeren. Wil je in de drukte een rotonde op rijden, dan laat je de koppeling opkomen en geef je gas, maar hij doet ff een sec of 3 a4 helemaal niks en dan komt ie in eens. Heel raar. Voor de update was er nik aan de hand. Volgens de dealer kan het niet door de software komen. Op mijn aandringen wordt er nu heel even gereden door een monteur.

Heb de auto uitlaten lezen bij mijn eigen garage. Hij geeft nergens een foutmelding.

Wat zou dit kunnen zijn?

Mvg

Antwoord van Leo

ANWB Expert

Na de software aanpassing heeft u een duidelijk hoger verbruik en reageert de auto traag op het gaspedaal bij wegrijden.

Naar aanleiding van een vraag hebben wij het volgende antwoord ontvangen van importeur Pon.

"Functies zoals een schakelindicator worden doorlopend geoptimaliseerd op basis van ontwikkelingsinzichten en praktijkervaringen. De EA189 NOx-software-updates zijn gebaseerd op de meest actuele instellingen zoals die momenteel in de serieproductie worden gehanteerd. Indien een auto niet is voorzien van de meest recente software, dan zal de EA189 software update ook de meest recente instellingen van de schakelindicator updaten. Daardoor kan het schakeladvies dus na de update afwijken van het advies voor de update. Daarbij geeft deze indicator de bestuurder slechts een advies rond optimaal, energiebesparend schakelen.

Rond het inhouden van de auto en de reactie van de dealer daarop, vermoeden wij dat het om een misverstand tussen de dealer en de voertuigeigenaar gaat. De dealer zal elke klacht serieus bekijken waarbij het kostenvraagstuk bij de oplossing van de klacht inderdaad afhankelijk is van de oorzaak van de klacht".

Eigenaren met problemen ten gevolge van het verwijderen van de sjoemelsoftware kunnen contact opnemen met de klantenservice van Pon. 0800-5557000