maximummassa ahw geremd in buitenland

Vraag gesteld door geera op 05 december 2017

Mijn auto mag volgens gegevens RDW max. 1250kg geremd op middenas wegen. Mijn caravan leeg is 1050kg en mag beladen max. 1350kg wegen. Volgens RDW mag ik deze caravan in Nederland met mijn auto trekken als deze niet zwaarder beladen is dan 1250kg. Op mijn vraag hoe dit in het buitenland geregeld is kon men mij bij de RDW geen duidelijk antwoord geven; dit kan per land verschillen is het antwoord van de RDW. Als ik ga googelen krijg ik steeds andere antwoorden en wordt het bovendien steeds minder duidelijk.
Men heeft het dan onder andere over de datum van wanneer je je rijbewijs hebt gehaald, de oude en de nieuwe regeling, de kogeldruk (50kg) die je er dan weer niet bij moet tellen, elk land een andere regelgeving heeft.........
Nu weet ik van de RDW dat het voor mij tot 1250kg in Nederland geen probleem is maar ik heb vakantie plannen in Belgie, Frankrijk, Duitsland, Oostenrijk en Kroatie...... Kan ik hier problemen verwachten of gelden hier dezelfde regels als in Nederland? Mag ik (met de kogeldruk 50kg en middenas geremd 1250kg) tot 1300kg gaan?

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U heeft een vraag over de maximum geremde aanhangwagenmassa en de regels in het buitenland. Ik begrijp dat uw auto een maximale aanhangwagenmassa mag trekken van 1250 kg en uw caravan maximaal 1350 kg mag wegen.

Het gaat er dan niet om wat de aanhanger/caravan mág wegen maar wat het daadwerkelijk beladen weegt. Wanneer u uw caravan beladen niet zwaarder laat wegen dan die 1250 kg, mag u zo overal rijden. Niet alleen in Nederland maar ook de landen die u wilt bezoeken en de rest van Europa.

Het rijbewijs staat hier los. Of u met rijbewijs B kunt volstaan, BE of B+ heeft dus niets met het bovenstaaande te maken. Zie daarvoor deze info van de Overheid over Welk rijbewijs heb ik nodig om met een aanhanger, oplegger of caravan achter mijn auto te rijden.