Hoe verhouden de Mazda CX5 GT-M Line (benzine handgeschakeld) en de Citroen C4 Picasso (idem) zich als caravantrekker tot elkaar.

Vraag gesteld door CJK59 op 02 oktober 2016

Als nieuwe auto twijfel ik tussen beide genoemde merken/types. De auto moet een caravan van leeg 920, max. laadvermogen 1200 kg., kunnen trekken.

De Mazda heeft een 2 liter motor, max. vermogen 121kW/6000 tpm, 165 pk, max. koppel 210/400 tpm, max. aanhangergewicht 1800 kg.
De Citroen heeft een 1.2 liter motor (!) max. vermogen 96kW/5500 tpm, 131 pk, max. koppel 230/1750 en max. aanhangergewicht 1470 kg.

In de caravantest krijgen beide als kwalificatie "goede caravantrekker", maar ik heb mijn bedenkingen bij het feit dat de Citroen slechts een 1.2 liter motor heeft. Hoe zwaar moet ik daar aan tillen, gegeven de overige (afdoende) specificaties?

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

U heeft twee auto's uitgezocht die allebei uw caravan goed kunnen trekken. U twijfelt aan de kleine cilinderinhoud van de Citroën. Die motor is voorzien van een turbo, waardoor er relatief meer vermogen en trekkracht uit een kleinere motorinhoud gehaald kan worden.
In vergelijking met de Mazda heeft de Citroën een hoger koppel (trekkracht) dat bovendien al bij een lager toerental beschikbaar is, een welkome eigenschap als caravantrekker. Wel moeten kleine turbomotoren zoals die van de Citroën bij zware belasting in de toeren gehouden worden, omdat mechanische en thermische overbelasting op de loer ligt.
De Mazda moet meer toeren draaien om trekkracht te genereren, maar de motor levert nog steeds 210 Nm, ook een prima score. Daarnaast heeft de Mazda 34 pk méér.
Alles bij elkaar maakt dat de auto's vergelijkbaar presteren op snelheid. De Citroën is in het voordeel bij het wegrijden vanuit stilstand op hellingen.