Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Rijhulpsystemen bij gebruik fietsendrager

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 22 oktober 2024

Zijn er EV’s die rijhulpsystemen zoals blind-spot-monitor (BSM) en (adaptieve) cruisecontrole niet uitschakelen wanneer je met een fietsendrager op je auto rijdt? Volgens een Smart verkoper die ik sprak zitten de sensoren voor zowel BSM als de cruisecontrole in de achterbumper en worden die uitgeschakeld zodra je de stekker van de fietsendrager, aanhanger, caravan of wat dan ook gebruikt. Als dat waar is, dan mis ik als gebruiker 2 heel belangrijke rijhulpmiddelen. Eigenlijk hoef ik dan geen EV meer.

Antwoord van Pieter

Antwoord van Pieter

ANWB Expert

ADAS
Om verwarring te voorkomen; rijhulpsystemen zijn tegenwoordig bij alle auto’s aanwezig. Het maakt hierbij niet uit of deze auto’s voorzien zijn van geheel elektrische aandrijving, hybride aandrijving of van een conventionele verbrandingsmotor. Rijhulpsystemen worden ook wel ADAS (Advanced Driver Assistance Systems) genoemd.

Sensoren

Dit soort systemen zijn afhankelijk zijn van sensoren in de bumpers, in de buitenspiegels, achter de ruit, en soms ook op de carrosserie. Om deze reden worden deze systemen uitgeschakeld wanneer een of meerdere sensoren geen vrij zicht meer heeft of hebben. Bijvoorbeeld wanneer een fietsendrager een sensor in de bumper blokkeert of de dode hoek waarschuwing plots permanent een fiets of caravan opmerkt. Maar ook sneeuw of vuil kan al zorgen voor uitschakeling van een dergelijk systeem.

Rijgedrag

Ook reageert een auto, voorzien van een aanhanger (of fietsendrager), heel anders op een remingreep of een stuurcorrectie dan zoals de auto de fabriek uit rolde. Dat kan ook een goede reden zijn om bepaalde systemen niet te laten werken.

Steeds beter

Uiteraard zijn autofabrikanten zich bewust van de gemakken waar de berijder eigenlijk bijna niet meer zonder kan. Vandaar dat dit soort systemen steeds verder worden verbeterd waardoor steeds minder systemen geheel worden uitgeschakeld. Dit soort verbeteringen kunnen zelfs software matig worden uitgerold.

Vandaar dat er flinke verschillen zijn in de mate van intelligentie tussen deze systemen; de ene auto heeft veel meer beperkingen in combinatie met een drager of aanhanger dan de andere. U doet er dus goed aan om u zeer volledig voor te laten lichten wanneer u een auto wilt aanschaffen. Zet de beschikbaarheid van de functies desnoods op papier om discussie hierover te voorkomen.

Veel meer over rijhulpsystemen kunt u vinden op onze pagina: hoe werken rijhulpsystemen?