Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Twee all-seasonbanden of twee zomerbanden

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 28 juni 2024

garage adviseert om 2 voorbanden te vervangen, zijn op het zijvlak aan het verslijten,  omdat ik ongeveer 3000 km per jaar rijdt, is zijn advies 2 vier seizoenen banden.? ik twijfel omdat ik in de winter bij slecht weer toch niet lange afstanden ga rijden. uit het ANWB test advies van deze week , is het maar de vraag of garage advies voor mij de beste is,? er zit nu op bridgesone ecopia ep 150 ( wat voor soort band is dit ,? 185/60 R15 84H. )
Graag u advies wat het beste is om te doen, garage advies of toch weer een gewone band.? eventueel voorkeur merk.
auto is nu bijna 5 jaar, km stand 17500, rij dus erg weinig.

met dank

Merk: toyota
Type: Yaris
Bouwjaar: 2019
Brandstof: benzine

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U bent aan twee nieuwe voorbanden toe. Uw garage stelt 2 all-seasonbanden voor. U vraagt of dat wel verstandig is.

Met all-seasonbanden is op zich niks mis mee. Ook niet in uw geval, als vrij summier gebruiker van uw Toyota Yaris. Maar dan is het advies de auto wel rondom op all-seasons te zetten. En niet slechts twee stuks. En dat is in uw geval niet nodig en dan volstaan twee zomerbanden prima. Het advies is immers óf 4 all-seasonbanden óf geen, en geen 2.

De huidige banden zijn zomerbanden en als het goed is eerste montage, dus af-fabriek gemonteerd. Op zich is er niks mis mee deze banden opnieuw te monteren. Maar de Bridgestone Turanza is kwalitatief nog een slag beter, en dat geldt zeker ook voor de Michelin Primacy en Goodyear EfficientGrip Performance. Wat de keuze dan ook mag zijn, het voornaamste advies is om in uw geval voor twee zomerbanden te kiezen. Twee zomer- en twee all-seasonbanden is wat ons betreft geen gewenste combinatie. Verschillende banden met verschillende eigenschappen levert door verschillende niveau’s van grip (voor/achter of links/rechts) onvoorspelbaar weggedrag op.