Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Te verwachten levensduur (mild) hybride accu

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 25 juni 2024

Na het lezen van uw artikel over Mild Hybrid-auto’s (ANWB.nl-Auto-Kopen-Auto Kiezen-Wat is een Mild Hybrid?) heb ik toch één vraag waarop tot nu eigenlijk door niemand echt antwoord is gegeven.
Die vraag is hoe lang de (extra) accu van een Mild Hybrid meegaat.
Autofabrikanten geven geen of maximaal een jaar, hooguit twee jaar garantie op deze accu (en op die van plug-in’s). Dit belooft niet veel goeds. Als de accu vervangen moet worden zou dit tussen de € 2.000 en € 5.000 kosten, bij plug-ins zelfs tot € 17.000.  Als de auto dan bijvoorbeeld ouder is dan vijf jaar, dreigt al snel een economisch total-loss. Zakelijke rijders zullen hier niet zo snel aan toekomen, maar een particulier des te vaker. Een normale benzine- of dieselauto echter, gaat inmiddels 15 - 20 jaar mee.
Graag zie ik daarom uw verwachtingen omtrent de levensduur van deze (extra) accu’s en -meer algemeen- hybride auto’s in tegemoet.

Antwoord van Pieter

Antwoord van Pieter

ANWB Expert

U vraagt wat de te verwachten levensduur is van een mild hybride accu.

De te verwachten levensduur van mild hybride accu’s gaat eigenlijk gelijk op met die van hybride accu’s. De samenstelling en opbouw is ook grotendeels gelijk.

Defecten

Vanaf de eerste generatie hybride die Toyota in 1997 in productie nam, is de levensduur van de hybride accu gelukkig nooit een verontrustend onderwerp geweest. Garantie van deze accu’s is meestal op basis van 8 jaar en zo'n 160.000 km en defecten zijn hooguit incidenteel ons ter oren gekomen. In het algemeen zijn de klachten omtrent hybride accupakketten te verwaarlozen, en lijkt alles er vooralsnog op te wijzen dat met misschien een geringe afname van de capaciteit, de levensduur overeenkomstig een autoleven is. En dat is ongeveer 18 jaar.
Deze verwachting gaat ook op voor de lichtere variant de mild hybride. Al hoewel dit een verwachting is en deze techniek zich waar zal moeten maken in de toekomst.

Consumenten recht

Misschien stel het u gerust dat wanneer een garantie vanuit de fabrikant is afgelopen de consument niet gelijk met lege handen staat. Er bestaat ook nog zo iets als conformiteit, dat betekent dat het product de eigenschappen dient te bezitten die u ervan mag verwachten. En dat is natuurlijk niet dat een kostbare accu er bijvoorbeeld na drie jaar de brui aan geeft.

Uitleg over uw rechten als consument leggen we uit op onze pagina over dit onderwerp: ANWB conformiteit.