Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Space Star valt (soms) uit na starten

Vraag gesteld door C.J.J. Hamstra op 17 juni 2024

Mijn Mitsubishi Space Star (07-FV-HZ) valt met enige regelmaat uit na het starten van de motor. De motor loopt één a twee seconden normaal en valt ineens uit. Soms heb ik er een week geen last van, en blijft de motor gewoon draaien, soms heb ik er een aantal dagen achter elkaar wél last van.
Een oplossing voor het probleem lijkt een flinke dot gas te geven, dan blijft de motor meestal draaien. Dit doe ik dan ook nadat hij de eerste keer uit valt. Lukt dit niet, en valt de motor nog twee a drie keer uit, dan start de motor soms helemaal niet meer. De startmotor is vorig jaar vervangen, die loopt dan mooi, maar de motor ontsteekt niet meer. Dan een kwartiertje wachten lijkt hier weer een oplossing voor, dan start de motor vaak wel weer, al dan niet met een flinke dot gas.

Verder wellicht handige informatie:
- temperatuur sensor is uitgelezen door de garage, daar eerder geen gekkigheden geconstateerd. Bij de garage bleef de motor wel gewoon draaien, zal je net zien ;). De garage heeft niet veel verder gekeken dan uitlezen van de computer, het zou zoeken naar een speld in een hooiberg zijn. Wellicht terecht.
- startmotor, bougies, distributieriem, multiriem, filters zijn vorig jaar vervangen.
- volle brandstoftank of lege brandstoftank maakt geen verschil.
- brandstof E5 of E10 lijkt ook geen verschil te maken.
- Brandstoftank trekt met enige regelmaat vacuüm
- Na het uitzetten van de motor klinkt vaak een borrelend geluid van de locatie waar de brandstoftank zit
- Bij de APK vorig jaar werd geconstateerd dat de brandstofslang uitgedroogd is en binnenkort aan vervanging toe is.

Merk: Mitsubishi
Type: Space Star
Bouwjaar: 2000
Brandstof: Benzine

Antwoord van Pieter

Antwoord van Pieter

ANWB Expert

U vraagt hoe het komt dat uw Mitsubishi regelmatig uitvalt vlak na de starten.

De Space Star is voorzien van een vrij conventionele 1.3 indirect ingespoten benzinemotor. Een berucht onderdeel wat dergelijke problemen kan veroorzaken bij de Space Star is de nokkenassensor. Deze sensor is een hall-sensor wat betekent dat deze elektronisch versterkt is.

Het is een bekend fenomeen dat wanneer deze weigert de auto aanslaat en na ongeveer 2 seconden weer afslaat. Wellicht is deze sensor bij uw auto niet 100% goed waardoor deze verschijnselen af en toe optreden.

Mijn advies is om de garage te verzoeken deze sensor te vervangen, ik hoop dat de problemen dan niet meer optreden. Het stellen van een diagnose bij een storing die sporadisch optreedt is inderdaad vaak zoeken naar een speld in de spreekwoordelijke hooiberg. Afgaande op ervaringen in het verleden is de kans echter groot dat na deze reparatie de klacht de kop niet meer opsteekt.