Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Oorzaak van te lage olietemperatuur?

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 13 juni 2024

Beste ANWB,

De olietemperatuur van mijn auto schommelt tussen 67 en 80 graden. Dit is lager dan ik gewend ben (ca. 95 graden). Dat probleem is ontstaan niet al te lang na het vervangen van de complete riemaandrijving (krukaspoelie, multiriem, spanners).
Ook lijkt soms de airco aan te gaan zonder dat deze is ingeschakeld.
Daarnaast houdt de auto af en toe in met 1 km/u bij regen.

Heeft het een en ander wellicht iets met elkaar te maken ?

Alvast bedankt voor uw hulp.

Merk: BMW
Type: F10 530D
Bouwjaar: januari 2012
Brandstof: diesel
Motorvermogen: 259

Antwoord van Pieter

Antwoord van Pieter

ANWB Expert

Uw BMW houdt soms in, ook is de olietemperatuur laag.

Ik denk niet dat er een probleem is met de olietemperatuur. Als deze schommelt tussen de 67° en 80° is dit inderdaad aan de lage kant maar ik verwacht eigenlijk dat dit komt door de lage buitentemperatuur in combinatie met de grote efficiëntie van dieselmotoren waardoor er weinig restwarmte ontstaat. Dit is dan ook niet schokkend. Wellicht is er samenhang met uw opmerking over de airco.

Uw auto is voorzien van een roetfilter. Zodra het motormanagement herkent dat dit filter grotendeels verzadigd is zal er geforceerd worden geregenereerd, dit betekent dat er extra brandstof wordt ingespoten met de intentie de temperatuur van de uitlaatgassen te laten oplopen, en zo ook die van het roetfilter. In dat geval zal hopelijk een groot deel van de opgeslagen roetdeeltjes alsnog verbranden. Wanneer dit proces start zal ook de koelventilator op volle toeren draaien, dit zorgt voor voldoende koeling van de uitlaat zodat deze geen brand veroorzaakt wanneer u op een grasveld stop bijvoorbeeld. Ik denk dat u dit herkent als het aangaan van de airco.

Wellicht is er een probleem met het roetfilter waardoor de motor veelvuldig geforceerd regenereert, in dat geval zult u heel vaak de koelventilator horen draaien. Een niet goed functionerend roetfilter kan ook van invloed zijn op het rijgedrag, zoals inhouden. Ik raad dan ook aan het roetfilter als eerste door de garage te laten inspecteren.