Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Keuze model zakelijke auto, wederom diesel?

Vraag gesteld door J. van der Velden op 26 juni 2024

Ik wil een nieuwe auto aanschaffen. Ik rijd 50-60.000 km per jaar. Wat kan ik het beste aanschaffen? Diesel, hybride, elektrisch. Ik rijd nu naar tevredenheid Diesel.
 

Antwoord van Pieter

Antwoord van Pieter

ANWB Expert

U kunt wel wat hulp gebruiken bij de oriëntatie naar een andere auto.

U rijdt jaarlijks veel kilometers en vraagt wat u het beste aan kunt schaffen. Ik denk dat u vooral benieuwd bent naar de welke aandrijving financieel het voordeligste is.

Voorheen was het vrij duidelijk; wanneer u meer dan 25.0000 km per jaar reed was een diesel financieel het meest gunstige.

Tegenwoordig is het niet meer zo eenduidig te zeggen. De prijs per kilometer wordt tenslotte voor een groot deel bepaald door de restwaarde, en hierin is bij auto’s voorzien van een dieselmotor een flinke verandering gekomen. Dit is voor een groot deel veroorzaakt door de stijging van de motorrijtuigenbelasting (MRB). 

De MRB tarieven voor de komende jaren worden pas met Prinsjesdag definitief bekend gemaakt. Hierdoor is er helaas niet met zekerheid te zeggen wat de auto kosten in de toekomst gaan worden.

Ook kan een plug-in hybride of een geheel elektrische auto financieel heel gunstig uitpakken. Vooral wanneer u kunt laden met zelf opgewekte stroom of tegen een laag tarief. Denk bij dit laatste aan een dynamisch energiecontract.

Zodoende is de rekensom echt heel erg afhankelijk van uw persoonlijke situatie. Om u toch te helpen bij het maken van een keuze kunt u gebruik maken van onze autokosten calculator.