Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Doorslippen voorwielen Mazda CX-5 met caravan erachter

Vraag gesteld door A.T.H. Flierman op 14 juni 2024

Onze Mazda met een beladen caravan van 1800 kilo wil bij vochtigere snel doorslippen. Nu twijfel ik wel of geen hulpveren monteren, graag advies. Bvd

Merk: Mazda
Type: Cx5
Bouwjaar: 2018
Brandstof: Benzine

Antwoord van Mickel

Antwoord van Mickel

ANWB Expert

U heeft een Mazda CX-5 waarmee u een caravan van 1800Kg trekt. U heeft last van het doorslippen van de voorwielen, zeker wanneer het wat vochtig is. U vraagt zich af of hulpveren dit kunnen voorkomen of dat dit verbetering zal geven.

Mazda geeft voor deze auto een trekgewicht van 2000kg op, ik kan me voorstellen dat u op basis daarvan inschat, dat een gewicht van 1800Kg dan ook geen probleem zou moeten zijn. Toch kijken wij daar anders tegen aan.

Om te kunnen spreken van veilige combinatie van auto en caravan, is ons advies dat het gewicht van de beladen caravan maximaal 75% bedraagt van het gewicht van de beladen auto. Uw Mazda heeft een ledig gewicht van 1365Kg en een maximale toegestane massa van 2030Kg.

Hier kunt u meer lezen over het gewicht en laadvermogen van de caravan | ANWB

Stel dus dat u uw Mazda helemaal tot het maximum van 2030Kg zou beladen, dan is volgens onze berekening het maximale caravangewicht zo'n 1500Kg.

Feitelijk betekent dat, dat Mazda een 500kilo hoger trekgewicht opgeeft als wat wij verantwoord vinden. Incidenteel wellicht een keer een zware aanhanger die laag is, of een zware paardentrailer van over een korte afstand vervoeren lukt misschien nog wel. Wilt u echter met een caravan op pad en bent van plan u langere vakantiereizen maken met een caravan van meer dan 1500Kg, dan is dat met deze auto eigenlijk niet verantwoord.

Het doorslippen is dan naar mijn mening ook een direct gevolg van deze rekensom. De auto is (zeker aan de voorzijde) te licht voor 1800Kg caravan aan de haak en de wielen zullen dan snel gaan doorslippen. Hulpveren geven wellicht iets meer stabiliteit aan de combinatie als geheel, maar gaan dit doorslippen niet voorkomen.

Het is dan ook niet de eerste keer dat we klachten vernemen over het nogal optimistische trekgewicht wat Mazda opgeeft voor de CX-5